U trendu

Bundesbanka protiv zabrane naplaćivanja negativnih k. stopa

BERLIN – Nemačka centralna banka, Bundesbanka, protivi se tome da se bankama zabrani prebacivanje troška negativnih kamatnih stopa na štediše, izjavio je zvaničnik Bundesbanke.

Član upravnog odbora Bundesbanke, Joakim Virmeling, rekao je za Rojters da potrošače treba zaštiti ali da banke moraju imati manevarski prostor za upravljanje troškovima.

Njegovi komentari vremenski su se poklopili sa raspravom u Nemačkoj, kao i u drugim evropskim zemljama, o tome treba li bankama dozvoliti da prebacuju na klijente troškove negativnih kamatnih stopa koje plaćaju za „parkiranje“ novca u centralnoj banci.

Premijer savezne nemačke države Bavarske, Markus Zeder, predložio je da se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa građanima za štednju manju od 100 hiljada evra.

„Ako se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa, ostaće bez instrumenta koji bi mogao osigurati profitabilnost“, upozorio je Virmeling.

On je dodao da je profitabilnost važan zaštitni mehanizam za finansijski sistem i da pomaže podsticanju investicija.

Evropska centralna banka od 2014. godine naplaćuje zajmodavcima držanje gotovine stopom na depozite od minus 0,4 odsto.

Prošle godine su banke u Nemačkoj uplatile centralnoj banci 2,4 milijarde evra za držanje depozita, saopštila je nemačka vlada u odgovoru na parlamentarnu istragu o negativnim kamatnim stopama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar