Bušatlija: I smederevska Železara pod sankcijama Evropske komisije

Odluka Evropske komisije (EK) da uvede antidamping namete za čelične proizvode iz Kine odnosi se i na čelik iz njihove Železare u Smederevu, rekao je danas konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija.
On je agenciji Beta rekao da se odluka „prema slobodnim tržišnim mehanizmima odnosi na sve čeličane koje su u kineskom vlasništvu, a smederevska jeste, jer su kupili 98 odsto imovine i ako bi hteli da pregovaraju sa Evropom, to moraju da urade oni jer država Srbija nema legitimitet“.
 
„Mislim da Kinezi nisu kupili Železaru u Smederevu da bi izvozili čelik u Evropu, jer ne bi ni bili konkurentni sopstvenom čeliku iz Kine, već da bi bila logistika poslovima koje planiraju u Srbiji“, kaže Bušatlija.

Na Koridoru 11, prema njegovim rečima, biće više mostova za gradnju za koje će biti potreban čelik, a autoputevi zahtevaju takodje dosta čelika koji će se proizvoditi u Železari u Smederevu, što je jednostavnije nego da se uvozi iz Kine i čeka šest meseci.

„Nije dobro jedino to što će se taj čelik plaćati devizama, jer se svi veliki infrastrukturni objekti grade kreditima“, kaže Bušatlija.

Evropska komisija saopštila je danas da je uvela amtidamping namete za čelične proizvode iz Kine i Tajvana kako bi sprečila da preplave evropsko tržište čelika.

Za kineske proizvode će sada nameti biti od 30,7 do 64,9 odsto, a za tajvanske 5,1 do 12,1 odsto.

Evropska komisija je saopštila da je „nezabeležen broj odbrambenih trgovinskih mera uveden zbog nefer uvoza čeličnih proizvoda“. 

Od 39 antidamping mera EU, kao i mera protiv podsticaja, 17 je uvedeno za proizvode iz Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.