Bužet za 2019, najviše novca za privredu i poljoprivredu

NOVI SAD – Pokrajinska vlada usvojila je danas predlog budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u iznosu od 74,4 milijardi dinara.

To je za oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana Pokrajinska vlada u ovom sastavu, i za 1,34 milijardi više u odnosu na rebalansirani budžet za 2018. godinu.

„Pokrajinski budžet za 2019. godinu projektovan je realno, u skladu sa fiskalnom strategijom i, upravo zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji postignutoj u Srbiji, planiran je na principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda, odnosno investicija, nivo podrške merama socijalne i demografske politike, nastavak intenzivnog ulaganja u zdravstveni sistem, kao i za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine“, navedeno je u saopštenju za medije.

Najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine će biti usmeren u privredu i poljoprivredu.

Kako se navodi, najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu su ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa „Heterlend“ kod Novog Bečeja, nabavka 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu planira se sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije „“Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Takođe, nastavlja se ulaganje u velike projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa“.

Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja, dok su ulaganja a obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i za ostvarivanje prava nacionalnih manjina ista ili viša nego prethodne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.