U trendu

C.Gora: Za 2021. projektovan rast od 10,5 odsto

PODGORICA – Vlada Crne Gore juče je usvojila Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, u kojem je za ovu godinu projektovan rast od 10,5 odsto.

Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, projekcija makroekonomskih pokazatelja za period od ove do 2023. godine bazirana je na pretpostavci delimičnog oporavka privredne aktivnosti, povratka na predkrizni nivo i daljeg ekonomskog rasta, prenosi RTCG.

„U skladu sa delimičnim održanjem investicione aktivnosti i započinjanjem novog ciklusa, uz značajno visoki rast izvoza i privatne potrošnje“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prosečna realna stopa ekonomskog rasta će u periodu od ove do 2023. godine iznositi 7,6 odsto.

„Pri čemu je za ovu godinu projektovan snažan oporavak od 10,5 odsto, dok su za sledeću i 2023. projektovane stope rasta od 6,5 odsto i 5,8 odsto, respektivno“, navode u Vladi Crne Gore.

Kako dodaju, osnovna pretpostavka ovog scenarija zasniva se na očekivanjima da je u prvoj polovini ove godine pretnja od zaraze znatno umanjena i da je stečen kolektivni imunitet, uz veliki broj vakcinacija.

Iz Vlade poručuju da se najvažnija pretpostavka projektovanih kretanja u ovoj godini odnosi na ostvarenje prihoda u turizmu od 65 odsto nivoa iz 2019. godine.

Program je dokument u kome Vlada predstavlja ekonomsku politiku Crne Gore za ovu godinu i srednjoročni period i osnova je za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom u procesu integracije u Evropsku uniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.