U trendu

CarGo podneo Inicijativu Ustavnom sudu: Prikriveni islednik gazi Ustav

Predsednik Udruženja građana „CarGo“ Aleksandar Vučić predao je danas inicijativu Ustavnom sudu za pokretanje postupka zakonitosti i ustavnosti odredbi Zakona o prevozu putnika koje se odnose na korišćenje „prikrivenog islednika“ jer se „gazi“ Ustav.

„Zakon o krivičnom postupku primenu prikrivenog islednika ograničava na najteža krivična dela. Zato je za njegovo korišćenje potrebna naredba sudije, na obrazloženi predlog javnog tužioca, a prikrivenog islednika odredjuje ministar policije, direktor BIA ili VBA. Ovo su najvažniji ljudi u bezbednosnom sistemu Srbije, a u Zakonu o prevozu to može da uradi saobraćajni inspektor“, rekao je Vučić, saopštio je CarGo.

On je naveo da je to  „potpuno apsurdno“ i naglasio: „Mi ne smemo da živimo u Balkanskom špijunu. Niko više ne sme da bude zatvorenik apsurdnih i neustavnih zakona“.

Objašnjavajući da je „prikriveni islednik“ regulisan na jedan način u Zakonu o krivičnom postupku, a na potpuno drugačiji u Zakonu o prevozu putnika, on je rekao da je tako učinjena  povreda „ne samo vladavine prava, već i jedinstva pravnog poretka“.

„Ukoliko se ne poštuje jedinstvo pravnog poretka, onda svako u svom feudu može da donosi nepravedne zakone i šalje policiju da lomi rebra i lobanje ljudima. Legitimni zakoni su samo pravedni zakoni, zasnovani na Ustavu“, ukazao je Vučić.

On je uveren u pozitivan odgovor na ovu inicijativu podsetivši da je Ustavni sud već zauzeo  takvo stanovište i istakao da „ustavno načelo jedinstva pravnog poretka podrazumeva medjusobnu uskladjenost svih pravnih propisa“.

„Prikriveni islednik se krije iza naloga ‘crvenih kačketa’, ali neće još dugo. Verujemo da naše sudove, a posebno najviši medju njima – Ustavni, nisu zaposeli ‘crveni kačketi’. Zato se nadamo da će odlučiti u najboljem interesu Srbije – a to je da je ‘prikriveni islednik’ iz Zakona o prevozu putnika gazi Ustav“, naglasio je Vučić.

On je podsetio da je CarGo u maju podneo Inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i saglasnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

„Tačno je prošlo šest meseci od prethodne inicijative za ocenu celog zakona. Znamo da Ustavnom sudu treba vremena i da je pravda spora ali dostižna. Medjutim, podnošenjem nove inicijative za ovaj konkretni član čuvamo i Sud i sam Ustav od gaženja. Srbija se čuva, a ne gazi se po njoj“, naglasio je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.