U trendu

CarGo predao dopis Republičkom javnom tužilaštvu

BEOGRAD – Kompanija CarGo Tehnolodžiz i Udruženje građana „CarGo“ predali su danas dopis Republičkom javnom tužilaštvu o saznanjima iz kabineta ministarke saobraćaja da, kako navode, „Zorana Mihajlović vrši pritisak na različite državne organe u cilju nelegalnog gašenja privrednog društva i Udruženja građana“.

Dopis je upućen Zagorki Dolovac, republičkom javnom tužiocu.
„Saznanja do kojih smo došli iz kabineta, ukazuju da ministarka pokušava da spreči učešće kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i Privredne Komore Srbije u radu Radne grupe, te da se sastanci odvijaju u sastavu stručne radne grupe, u kojoj dominantnu poziciju imaju predstavnici taksi udruženja“, navedeno je u dopisu.
Kako su naveli, ova mera predstavlja „izvrgavanje zakona u cilju njegove zloupotrebe zarad očuvanja interesa kartelski organizovanih taksista, koji svojim delovanjem vrše pritisak na državu, čime podrivaju zakonski i ustavni poredak“.
Dodaju da je ministarka naredila i meru korišćenja „anonimnog korisnika“, koja je predviđena samo u izuzetnik slučajevima, čime ona, kako navode, „ne samo da krši Zakon, već nas tretira kao narko dilere, umesto da budemo podržani kao mladi ljudi koji žele da rade na uvođenju inovacija i za budućnost Srbije“.

Predsednik udruženja građana „CarGo“ Aleksandar Vučić i direktor kompanije CarGo Tehnolodžiz Vuk Guberinić dodaju u zajedničkom saopštenju da su se povodom izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju negativnim mišljenjem oglasili i Komisija za zaštitu konkurencije, Republički sekretarijat za zakonodavstvo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
„U našem radu nema nikakvih elemenata krivičnih dela, čega je svesna i ministarka, te je njen cilj, i cilj taksi kartela, da nadležna tužilaštva isključi iz procesa donošenja odluka o postupanju i na taj način ovu instituciju potpuno anestezira kako bi zakone mogla sama i da sprovodi, kao da joj nije dovoljno što ih sama i piše, a postavlja se pitanje kada će ona lično početi i da presuđuje“, navedeno je u dopisu.
Iz „CarGo“-a su istakli da „samostalnost Tužilaštva ne sme biti narušena“ i da su zato pozvali tu instituciju da „ne odoli i ustukne pred pritisnicima, kojima je nesumnjivo izloženo“.

Dopis je predat i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Tužilaštvu za organizovani kriminal i Višem tužilaštvu u Beogradu.

Takođe je prosleđen i međunarodnim i regionalnim organizacijama i stranim diplomatskim predstavništvima, među kojima i Delegaciji Evropske unije u Beogradu, Savetu Evrope, Regionalnoj mreži tužilaca Jugoistočne Evrope, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadi Ruske Federacije, Ambasadi Savezne Republike Nemačke, Ambasadi Republike Francuske i Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar