U trendu

CarGo: Svaka država ima svoju mafiju, samo u Srbiji taksi mafija ima svoju državu

 Predsednik udruženja CarGo Aleksandar Vučić ocenio je danas, povodom najavljenog protesta taksista u Beogradu, da „svaka država ima svoju mafiju“ a da „samo u Srbiji taksi mafija ima svoju državu“. 

Reagujući na najavu taksi komore da će danas krenuti u svakodnevne protestne vožnje beogradskim ulicama, izražavajući nezadovoljstvo što se zakon o prevozu putnika „ne primenjuje“, Vučić je u otvorenom pismu „taksi kartelu“ naveo da „inscenirani protest ima svog glavnog scenaristu, ali i režisera i kostimografa, možda čak i šminkera i stilistu“.

„Nijedna šminka ne može da sakrije činjenicu da prestonički taksisti za porez duguju 2,9 milijardi dinara. Dakle, očigledan je razlog zašto protestuju – taksisti imaju minimum 2,9 milijardi razloga da blokiraju grad. Nijedan brendirani stilista ne može da sakrije interese onih koji vode ovaj bunt. Gospodo vodje kartela, bolje da ste plaćali poreze, nego sipali novac u Šanel i Valentino tašnice“, ocenio je Vučić.

Navodeći da po podacima Poreske uprave, „čak 3.931 taksista ima dugovanja“, predsednik udruženja CarGo ocenio je da taksiste „ne interesuju gradjani, već isključivo oprost poreskog duga“.

„Kako CarGo može bez duga, a vi ne možete bez otpisa duga? Odgovor se sam nameće. Tako što ne plaćate poreze jer znate da ćete ucenom iskamčiti otpis dugova. Znate da ćete pretnjama nastaviti da sve gradjane držite kao taoce, a državu u zamci“, naveo je Vučić dodajući da „taksi kartelu nijedan roze šlem neće pomoći u sakrivanju astronomskog poreskog duga“.

Ocenio je i da je „činjenica“ da je za „taksi kartel“ opredeljeno „čak 90 miliona evra subvencija, a za novi, najsavremeniji, klinički centar 110 miliona evra“.

„Činjenica mora da bude i da Komisija za kontrolu državne pomoći ispita sve ovo, i to po najvišim evropskim standardima, za koje su se pred Evropskom komisijom i obavezali. Činjenica mora da bude i istraga Tužilaštva, koje će ispitati ko je dodelio ogromnu pomoć i oprostio dugove, ali i šta je dobio zauzvrat“, dodao je predsednik udruženja CarGo.

Taksi komora saopštila je ranije da je u dogovoru sa udruženjima i sindikatima odlučila da od danas započne svakodnevne protestne vožnje u Beogradu, kao izraz nezadovoljstva zbog nesprovodjenja zakona o prevozu putnika.

Kako je najavljeno, radio centri obustaviće rad u podne, a protestne vožnje odvijaće se od 13 do 15 časova na nekoliko lokacija u gradu.

Taksisti su naveli da ih je na ovakav potez primoralo ponašanje kabineta premijerke i brojnih ministara, koji, kako kažu, pod plaštom digitalizacije, lobiraju za kompanije koje krše zakon, „na obmanjujući način se bave taksi delatnošću, ne plaćaju PDV, fingiraju završne račune, obmanjuju javnost o inostranim uspesima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.