U trendu

CEFTA: Prava intelektualne svojine imaju vitalnu ulogu u podsticanju trgovine

BEOGRAD – CEFTA planira dalje jačanje trgovine kroz usvajanje novog okvira o trgovinskim aspektima intelektualne svojine i srodnih prava do 2023. godine.

„Jedan od ciljeva u okviru odeljenja međusektorskih trgovinskih mera Zajedničkog regionalnog akcionog plana tržišta 2021-2024 je usvajanje novog okvira o trgovinskim aspektima intelektualne svojine i srodnih prava do 2023. godine“, saopštio je CEFTA sekretarijat.

Kako je navedeno, cilj novog okvira je obezbeđivanje usklađene regulative ili minimalnih standarda pravne zaštite u različitim oblastima intelektualne svojine.

Novi okvir CEFTA je važan element izgradnje u okviru Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište koji doprinosi jačanju integracije prava intelektualne svojine.

CEFTA poručuje da zaštita prava intelektualnog vlasništva ima vitalnu ulogu u rastu današnjih ekonomija, kao i da je osnovna svrha prava intelektualne svojine (IPR) zaštita i ostvarivanje prava stvaralaca i vlasnika pronalazaka, dizajna i kreativnih radova, kako bi podsticali razvoj i distribuciju novih proizvoda i usluga.

To je posebno važno za startape, mala i srednja preduzeća, jer zaštita njihovih inovacija izjednačava uslove na tržištu, omogućavajući im da se takmiče sa mnogo većim kompanijama.

Nedavne studije su pokazale su da sve strane u prethodnim godinama implementirale izmene u svom zakonodavstvu i njihovo zakonodavstvo je u velikoj meri usklađeno sa odredbama Sporazuma o pravima intelektualne svojine u vezi sa trgovinom (TRIPS) Svetske trgovinske organizacije (WTO) i odredbama Evropske unije (EU).

Agencija za intelektualnu svojinu BERIN istieu da je globalizacija, olakšana prilika za trgovinu na svetskom tržištu i da je sve veći ekonomski značaj intelektualne svojine pokretač ekonomskog rasta.

Zaštita intelektualnog vlasništva, takođe, koristi potrošačima i društvu u celini, pomaže u pružanju inovativnih proizvoda i usluga, a konkurencija koju stvara snižava cene.

CEFTA ukazuje da i dalje postoje poteškoće u sprovođenju prava intelektualne svojine i da se autori suočavaju sa preprekama poput dugotrajaog proces registracije, geodiskriminacija, pravnog sistema, uprave carina, kancelarije intelektualne svojine i drugih problema.

Takođe, ističe da sektori koji se oslanjaju na prava intelektualne svojine predstavljaju značajan deo razvijenih ekonomija i ekonomija u razvoju.

Integracija tržišta roba i usluga omogućila bi malim ekonomijama CEFTA da postanu deo ne samo regionalnih, već i globalnih lanaca nabavke i proizvodnih mreža, što bi zauzvrat smanjilo troškove za potrošače.

Na ovaj način se posebno promovišu direktna strana ulaganja, a podstičući inovacije, velikim i malim kompanijama obezbeđuje niz alata koji pomažu u podsticanju njihovog uspeha, navodi CEFTA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.