CEFTA sastanak napustile delegacije Prištine i Albanije

Predstavnici Kosova i Albanije napustili su danas redovni sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.
Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se kaže da su predstavnici Vlade Srbije prisustvovali danas redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA.

„Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK, kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa medjunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje“, navedeno je u saopštenju.  

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da Beograd očekuje da Priština odmah povuče „radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak su napustili predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega je UNMIK nastavio da predsedava sastankom, koji je potom napustila i delegacija Albanije, čime se izgubio kvorum za nastavak sastanka.

„Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema“, navedeno je saopštenju. 

Svoju zabrinutost ranije je iskazao i Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK, Zahir Tanin.

„Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene“, kazao je tada Tahiri i pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

Republika Srbija je, kako je istaknuto, ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.