U trendu

Celindz fond: 4,2miliona evra za unapeđenje obrazovanja u SR

BEOGRAD – Na svečanosti u okviru prve faze projekta Regionalni čelindž fond danas je proglašeno 11 odabranih pobedničkih konzorcijuma, koji će u narednom cetvorogodišnjem periodu dobiti podršku u ukupnoj vrednosti do 4,2 miliona evra za nabavku opreme i infrastrukturne radove, ali i finansiranje obuka kadrova.

Konzorcijume čine obrazovne ustanove, institucije i privrednici koji su uspostavili partnerstvo u cilju razvoja i imlementacije dualnog i kooperativnog obrazovanja.

Pisma o nameri finansijske podrške projektima dodeljena su danas Hemijsko tehnološkoj školi iz Subotice, Elektro-tehničkoj školi „Mija Stanimirović“ iz Niša, Mašinskoj školi iz Pančeva, Tehničkoj školi iz Užica i Tehničkoj školi iz Obrenovca.

Takođe, kao predstavnicima konzorcijuma pisma su uručena Srednjoj stručnoj školi iz Kragujevca, Vazduhoplovnoj akademiji Beograd, Fakultetu medicinskih nauka iz Novog Sada, Trgovačkoj školi iz Beograda, Tehničkoj školi u Vlasotincima i Srednjoj stručnoj školi iz Niša.

Predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je na svečanoj ceremoniji održanoj u hotelu „Crown Plaza“ pozvao sve vlade u regionu da međusobno usklade svoje obrazovne sisteme i tako odgovore na potrebe privrede regiona za mladim obrazovanim kadrovima.

„Za ekonomiju zemalja Zapadnog Balkana je važno što su izdvojena značajna sredstva kako bi kompanije i škole radile na zajedničkim programima, a deca iz Srbije i regiona, mogla da uče na najsavremenijim mašinama i softverima. To će im omogućiti da se još tokom školovanja obuče za ono što ih očekuje u radnom okruženju“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da se stvaranjem mladih obrazovanih kadrova u regionu povezuju ekonomije i ukidaju trgovinske barijere, što je posebno važno u kontekstu inicijative „Otvoreni Balkan“.

Na proglašenju dobitnih konzorcijuma prestavnicima škola, fakulteta i privrede u Srbiji obratio se i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji je poručio da je veoma važno da se ulaže u obrazovanje mladih, kako bi oni kasnije mogli da primene stečena znanja i pronađu posao koji im odgovara.

„Na Zapadnom Balkanu je nezaposlenost mladih visoka, a s druge strane, kompanije traže radnu snagu koja ima odgovarajuće kompetencije. Upravo je Regionalni čelendž fond novi instrument razvojne saradnje čiji je cilj da se poboljša potencijal zapošljivosti mladih“, rekao je Šib.

Direktor kancelarije Nemačke razvojne banke u Srbiji Rudiger Hartman je istakao značaj saradnje obrazovanja i privrede, jer se, kako je kazao, na taj način obezbeđuje pouzdana perspektiva mladima.

Projekat Regionalni čelendž fond se realizuje u ekonomijama svih zemalja u regionu, a finansira ga Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko Nemačke razvojne banke, a glavni partner implementacije je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIFZB6).

Pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić poručila je da će podrška KfW banke omogućiti mladima u regionu da rade na najsavremenijoj opremi i steknu nova znanja i veštine za budućnost.

Direktori škola i fakulteta u Srbiji u okviru kratkog fillma, koji je pušten na svečanom proglašenju nagrađenih kozorcijuma, objasnili su da će deo sredstava uložiti u opremu i unapređenje kvaliteta strukovne nastave, dok će deo biti uložen u edukaciju nastavnika i profesora zaposlenih u obrazovnom sistemu u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.