U trendu

Cena evropskih fjučersa gasa pala ispod 50 evra po megavatu

NJUJORK – Cena evropskih fjučersa prirodnog gasa pala je ispod 50 evra po megavatu po prvi put u poslednjih 17 meseci, usled povlačenja najgore energetske krize u proteklih nekoliko decenija.

Ipak, prisutni su znaci da je malo verovatan dalji pad cena, objavio je Blumberg.

Referentni fjučersi su prvi put pali za čak 6,2 odsto, na 48,78 evra po megavat-satu, na najniži dnevni nivo od 31. avgusta 2021.

Cene su, kako je navedeno, pale za više od 80 odsto u odnosu na avgustovski maksimum, kada su ruska smanjenja gasa pogodila Evropu troškovima od oko bilion dolara, što je pogodilo privredu i podiglo inflaciju na najviši nivo u prethodnim decenijama.

Evropski kontinet doživljava oštar preokret usled relativno blagog vremena i napora da se smanji potrošnja energije, ali i snažnog priliva tečnog prirodnog gasa iz SAD u Katar.

Ipak, analitičari se pitaju da li će pad cena potrajati, s obzirom da bi približavanjem kraja zime i smanjenjem grejanja niže cene mogle da učine gas ekonomičnijim od uglja za proizvodnju električne energije u Evropi.

Za sada, visoki nivoi skladištenja gasa predstavljaju, kako je navedeno, tampon za Evropu i znak optimizma da region može da preživi ovu i sledeću zimu.

Fjučersi za LNG u severozapadnoj Evropi pali su u četvrtak na 15,25 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), najniže od 5. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar