U trendu

Cena gasa pala danas za petinu na 1.230 dolara u Evropi

MOSKVA – Cena gasa u Evropi pala je danas na početku trgovanja za 21 posto na 1.230 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske ICE berze.

Cena gasa za isporuku u martu (fjučers ugovori) iznosila je jutros na holandskom TTF čvorištu 1.228,7 dolara za 1.000 kubika, ili 106,09 evra po MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, javlja Tas s.

Nakon vesti o pokretanju ruske vojne akcije u Ukrajini u četvrtak, cena gasnih fjučersa je u Evropi skočila za 61,5 procenata dostižući nivo od preko 1.650 dolara prvi put od 23. decembra prošle godine.

Ruska agencija takođe navodi, pozivajući se na podatke ukrajinskog operatera gasnog prenosnog sistema, GTS-a, da su zahtevi za tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije porasli danas za 19 odsto u odnosu na četvrtak, na 100 miliona kubnih metara dnevno.

Zahtevi za isporukama gasa gasovodom Severni tok ostali su na nepromenjenom nivou od oko 170 miliona kubnih metara dnevno.

Direktno pumpanje gasa ka Nemačkoj preko gasovoda Jamal-Evropa, koje je Gasprom obustavio 21. decembra, i dalje ne se ne odvija. Ruski gasni holding je prekid isporuka preko tog gasovoda obrazložio nedostakom zahteva evropskih potrošača.

Gasprom je ranije saopštio da je njegov izvoz gasa u zemlje van Zajednice Nezavisnih Država (ZND) pao za 35,5 odsto od početka godine na 17,9 milijardi kubnih metara.

Međutim, Gaspromov izvoz gasa u februaru je porastao za skoro 18 odsto na godišnjem nivou u odnosu na januarski, pokazuju podaci holdinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar