U trendu

Cena gasa posledica energetske krize i krize u Ukrajini

BEOGRAD – Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ocenio je u izjavi za Tanjug da je nezapamćen skok cene gasa posledica energetske krize koja je zahvatila svet i ratnih dejstava u Ukrajini.

„Cene gasa u Evropi na najvećoj berzi u Holandiji je jutros bila 2.211 dolara za 1.000 kubnih metara, a sada je već u Nemačkoj skočila na 3.000 dolara, što nikad u istoriji nije bilo“, rekao je Zdravković.

Podsetio je da se prethodni cenovni rekord od 2.150 dolara dogodio 21. decembra prošle godine, ocenivši da je on bio posledica odluke vlada evropskih zemalja da ubrzaju zelenu tranziciju.

„Odluka SR Nemačke da ugasi nuklearke je naravno bila okidačc za energetsku krizu u Evropi i svetu, a onda se nadovezao i sukob u Ukraiji i vidimo šta se danas desilo. Uprkos ovakvim cenama, Rusija nastavlja da isporučuje gas i kroz Ukrajinu i kroz Evrpopu. Ukrajinski gasovod radi punim kapacitetom od 160 milijardi kubnih metara godišnje, odnsono Gasprom ispunjava svoje obaveze prema Ukrajini i Evropi. Gasovodi Jamal-Evropa kapaciteta 32 milijardi kubnih metara i Severni tok 1 takođe“, naveo je Zdravković.

Ocenio je da je uzrok sadašnjih cena gasa i nafte to što su evropska gasna skladišta popunjena sa svega 4,6 do 24 odsto i dodao da se to nikada u istoriji nije dogodilo.

„To je posledica odluka pojedinih vlada evropskih zemalja da ne kupuju ruske energetne prethodne godine, kada je već počeo pritisak na Rusiju. S druge strane, ubrzani prelazak i nekontrolisan, neinženjerski, neuravnotežen pristup vlada pojedinih evropskih država da ugase nuklearne elektrane je bio inicijalna kapisla za to“, smatra Zdravković.

Podsetio je da su danas postignute i rekordne cene nafte, tako da je evropska Brent nafta dostigla 113 dolara za barel, a američka WTI nafta 111 dolara i ocenio kako će se to loše odraziti na evropsku ekonomiju.

„Izvesno je samo da je Međunarodna agencija za energetiku predvidela da će nemačka krajem ove godine biti neto uvoznik struje. To znači da će najveća industrisjka sila Evrope i najveći industrijski izvoznik na planeti biti u velikom problemu, jer kad imate skupe energente vi ste nekonkurentni na svetskom tržištu u poređenju sa SAD“, rekao je Zdravković.

Ocenio je da su u ovim dešavanjima na tržištu SAD igrač iz senke i da su upletene u sve te događaje.

„Kada je 21. decembra 2021. cena gasa preskočila magičnu cifru od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, kod njih je cena bila 195 dolara, što znači da je američka roba konkurentnija od evropske“, zaključio je Zdravković.

Odgovarajući na pitanje o poziciji Srbije na tržištu gasa i izgledima da naša zemlja dobije povoljniju cenu, on je rekao da to zavisi od dva faktora.

„Rukovodioci Gasproma i ruskog ugljo-vodoničnog sektora će pripremiti neku strateguiju svojoj vladi. Ona se u bliskoj prošlosti, kako Groningenska formula za izračunavanje cene gasa više ne važi, računala prema tome koliki je udeo ruske energetske industrije u pojedinim zemljama. Tako da su u odnosu na nas znatno povoljniju cenu imali Turska sa 210 dolara i Nemačka sa 200 dolara za 1.000 kubnih metara, gde su Rusi imali velike investicije“, napomenuo je Zdravković.

Dodao je da će ulogu u određivanju cene gasa za Srbiju imati svojevremena prodaja našeg Beopetrola Lukoilu, a NIS-a Gaspromu, koji je nakon toga uložio više od milijardu evra u pančevačku Rafineriju nafte, 180 miliona u Termoelektranu toplanu koja će u martu početi s radom.

„Sigurno će imati ođek i to što mi nismo uveli snakcije Ruskoj Federaciji, a ja se nadam da ih nećemo ni uvesti, jer od njih suviše zavisimo i znamo da imamo svoj interes“, zaključio je Zdravković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.