U trendu

Cena gasa skočila na paprenih 577,4 dolara za 1.000 m3

MOSKVA – Cena prirodnog gasa u Evropi skočila je danas za 7,7 posto na preko 570 dolara za 1.000 kubnih metara u odnosu na nivo na jučerašnjem zatvaranju, prema podacima sa Interkontinentalne berze Evropa (ICE).

Cena septembarskih fjučersi u holandskom TTF gasnom čvorištu dostigla je 577,4 dolara za 1.000 kubnih metara ili 48,05 evra po MWh, na bazi trenutnog kursa evra prema dolaru, izveštava Tas s.

Ranije danas je objavljeno da je Gasprom rezervisao 4,3 posto ponuđenih kapaciteta za tranzit gasa preko Ukrajine, ili ukupno 19,5 miliona kubnih metara, odnosno 0,65 miliona kubnih metara dnevno.

Na rast cene gasa uticala je i vest o požaru koji se dogodio 5. avgusta u Gaspromovom postrojenju za prečišćavanje kondenzata u Jamal-Nenetskoj autonomnoj oblasti, koji je lokalizovan bez povređenih.

Saniranje posledica požara i obnova aktivnosti u fabrici su u toku.

Transport gasa preko gasovoda Jamal-Evropa iznosi oko 0,93 miliona kubnih metara na sat. Transport gasovodom Severni tok je na istom nivou kao pre. Iz Gasprom Eksporta su poručili da kompanija nastavlja da podmiruje sve zahteve u skladu sa preuzetim obavezama prema evropskim potrošačima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.