U trendu

Cena gasa u Evropi blago opala danas

LONDON – Veleprodajna cena gasa na tržištu u Holandiji blago je opala danas nakon velikog rasta u ponedeljak, ali tržišni akteri i dalje strepe od mogućeg trajnog zaustavljanja glavnog ruskog gasovoda Severni tok 1 do Nemačke.

Cena gasa na holandskom TTF čvorištu za oktobarsku isporuku spustila se za 4,01 evro na 278 evra po megavat-satu (MWh) na trgovanju do 09:17 časova po Griniču, dok je gas za isporuku u septembru ugovaran po ceni od 276 evra za MWh, za dva evra nižoj nego u ponedeljak, izveštava Rojters.

Rusija će od 31. avgusta do 2. septembra obustaviti isporuke prirodnog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 na tri dana, što pojačava pritisak u regionu koji nastoji da popuni skladišta gasa uoči zime.

Neizvesnost oko potpunog prekida tokova ruskog gasa iz Rusije u Evropu doprinela je ogromnom skoku premije za rizik od skoka cena gasa na kontinentu i dovela do rasta cena u ponedeljak.

Gasovod Severni tok 1 trenutno radi sa petinom svog ukupnog kapaciteta.

„Na delu je unovčavanje profita i pojačan oprez na tržištu, sada kada su cene blizu 300 evra/MWh. Kada Severni tok 1 bude zaustavljen, mogli bismo da vidimo neko suludo kretanje, a do tada će tržište ostati veoma nestabilno“, rekao je jedan trgovac gasom.

On je dodao da „činjenica da se nivo vode u reci Rajni vraća u normalu znači da razlozi za održavanje uzlaznog zamajca cena struje čile“.

Cene električne energije u Evropi su nedavno skočile jer je toplotni talas u Evropi prouzrokovao značajan pad nivoa vode, što je značajno uticalo na potražnju i izvoz električne energije, na proizvodnju francuskih nuklearnih elektrana i na nemačke isporuke uglja.

Protok gasa preko gasovoda Severni tok 1 iz Rusije ostao je stabilan danas, kao i tokovi gasa ka istoku iz Nemačke do Poljske kroz gasovod Jamal-Evropa.

Evropska skladišta gasa su 77,4 posto popunjena, što znači da se popunjenost približava cilju Evropske komisije od 80 procenata do 1. oktobra, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.