U trendu

Cena nafte Brent u Londonu pala na ispod 80 dolara

LONDON – Cena nafte u Londonu pala je ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon kolapsa banke Silicijumske doline koji je uneo dodatne turbulencije na tržištima energenata.

Blumberg navodi da američke vlasti žure da ojačaju poverenje u bankarski sistem i spreče da se kriza prelije i na druge banke, dok je grupa Goldmen Saks odustala od poziva na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi sledeće nedelje zbog postojećih turbulencija.

„Rizik od recesije u SAD je povećan zbog ovih dešavanja“, rekao je šef robne strategije u Sako Bank Ole Hansen.

Mnogi ananlitičari tržišta su još uvek optimistični u pogledu dugoročnih izgleda, a saudijskia naftna kompanija Aramko predviđa da će potrošnja verovatno dostići rekord od 102 miliona barela dnevno do kraja 2023.

Trgovci su su ulagali veliki novac u osiguranje, uz minimalne opcije zarade, jer je kolaps SVB-a naveo mnoge da se zaštite od rizika od pada cene nafte.

Mesečni izveštaji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energiju, koji bi trebalo da budu objavljeni ove nedelje, će dati više naznaka o izgledima za ponudu i potražnju nafte, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar