U trendu

Cena nafte i dalje snažno raste, svi strahuju od sankcija Iranu

Na svetskim berzama cene nafte prošle nedelje porasle su više od 5 posto jer se ulagači plaše da bi sankcije SAD protiv Irana, petog najvećeg proizvođača crnog zlata u svetu, mogle izazvati značajan pad ponude na tržištu, i to u doba kada potražnja raste.

Na londonskoj berzi cena barela prošle nedelje porasla 5,1 posto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo oko 8 posto, na 74,10 dolara, prenosi Index.hr.

Snažan uspon cena nafte najviše je posledica nastojanja američke vlade da blokira iranski izvoz nafte da bi Teheran lišila ključnog izvora finansiranja, nadajući se da će manjak na tržištu popuniti ostali veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija.

Iran je peti proizvođač nafte u svetu s proizvodnjom od oko 4,7 miliona barela dnevno i udelom u svetskoj proizvodnji od gotovo pet posto. Najveći deo proizvedene nafte izvozi u Kinu i ostale velike potrošače.

Veliki kupci iranske nafte, uključujući Japan, Indiju i Južnu Koreju, signalizirali su da bi mogli obustaviti kupovinu ako SAD uvede sankcije Teheranu. U međuvremenu nastoje kupiti što više iranske nafte pa je njihov uvoz u maju dostigao najviši nivo u prethodnih osam meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar