U trendu

Cena rodijuma uzletela 32 odsto, pet puta viša od zlata

NJUJORK – Cena izuzetno retkog metala srebrnaste boje rodijuma nastavila je višegodišnji rast, uzletevši od početka januara do sada za 32 procenta na najviši nivo od 2008. godine.

Cena rodijuma je u petak iznosila 8.000 dolara po unci, prema podacima hemijske industrije „DŽonson Matej“. Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi mogla da dostigne rekordnih 10.000 dolara, što je najviša kota zabeležena 2008. godine.

Ovaj plemeniti metal, koji se uglavnom koristi za automobilske katalizatore, poskupeo je u proteklih godinu dana 225 posto, a u poslednje četiri godine cena mu je uvećana 12 puta usled rastuće tražnje automobilskog sektora, čime je nadmašio sve druge glavne sirovine.

„Rodijum je podložan ludoj fluktuaciji“, izjavio je za „Blumberg“ Anton Berlin, šef za analize i razvoja tržišta u ruskoj kompaniji Norilsk Nikl.

Ovo rusko preduzeće iskopava iz rudnika oko 10 odsto ukupnog rodijuma u svetu.

Pooštreni standardi o emisij štetnih gasova iz automobila takođe su bili okidac rasta cena rodijuma.

„Glavni pokretač cena od početka januara bila je fizička tražnja iz Azije, koja bi mogla da bude povezana i sa automobilskom industrijom. Kupovine su izazvale još više kupovina i na jednom neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, s kretanjem cene koje se vidi možda samo jednom u svakih 10 godina“, izjavio je Andreas Danijel, trgovac u rafineriji „Hereus Holding“, prenosi Raša tudej.

Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale jer se njime ne trguje na berzi. Smatra se da bi tržište rodijuma bilo veoma ograničeno, pa se većina ugovora sklapa direktno između dobavljača i industrijskih korisnika.

Rodijum se vadi kao nusproizvod u rudnicima platine i nikla i predstavlja najdragoceniji metal, jer jedna tona zemljine kore sadrži tek oko 0,001 grama tog metala. Ima visoku tačku topljenja i neverovatnu sposobnost otpornosti na koroziju. Najveći proizvođači rodijuma su Južna Afrika, Rusija i Kanada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.