U trendu

Cena soje najviša ikada – kukuruz visoko kao 2012. godine

NOVI SAD – Cena sojinog zrna prošle nedelje dosegla je 85,5 dinara bez PDV-a što je najviša ikada postignuta cena na Produktnoj berzi dok je cena kukuruza ponovio rekord iz marta 2012. godine, navodi se u nedeljnom izveštaju.

Kraj nedelje doneo je veću veću ponudu u odnosu na tražnju pa je došlo do smirivanja cene soje, navodi se u izveštaju i dodaje da u odnosu na prošlu nedelju cena veća za 1,79 posto.

Za godinu dana cena ove uljarice porasla za 103,57 procenata, ističu sa Produktne berze i navode da je terminska tražnja novog roda ove nedelje bila po ceni od 505 evra za tonu, ali ponuda nije bilo.

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 27 do 27,3 din/kg bez PDV-a, uz tendenciju rasta a zatim su cene slabile da bi ponderisana cena iznosila 27,2 dinara.

U odnosu na prethodnu nedelju zabeležen je rast cena od 1,47 posto, navode sa Produktne berze i podsećaju da je za godinu dana cena kukuruza je porasla za 72,78 procenata.

Berzanski ugovor za pšenicu je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,6 din/kg bez PDV-a što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Terminska potražnja za ovogodišnji rod pšenice bila je u rasponu od 21 do 21,5 din/kg bez PDV-a.

Na Produktnoj berzi registrovan je prvi terminski ugovor uljane repice roda 2021. godine po ceni od 502 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja sa isporukom robe u žetvi.

Suncokretovom sačmom sa 33 posto proteina trgovano je po ceni od 38 din/kg bez PDV-a.

Ukupan promet Produktne berze u nedelji za nama iznosio je 2.800 tona robe, što je pad od gotovo 48 procenata, dok je finansijska vrednost iznosila 120,1 miliona dinara što je pad veći od 32 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.