U trendu

Cene akcija i nafte na svetskim berzama rastu, dolar slabi

SINGAPUR – Azijske berze su ojačale danas prateći rekordan rast Vol Strita, dok se cena bitkoina primirila nakon što je noćas uzletela za 20 posto podstaknuta odlukom kompanije „Tesla“ da uloži 1,5 milijardi dolara u kupovinu ove kriptovalute.

Nafta je takođe nastavila uspon dostižući najviši nivo u poslednjih 13 meseci, podržana sve veći optimizam u pogledu oporavka potražnje za gorivom, izveštava Rojters.

Međutim, na evropskim tržištima kapitala došlo je do osipanja pozitivnog raspoloženja sudeći prema podacima da Eurostoks indeks fjučersa beleži minus od 0,05 posto, londonski FTSE fjučersi su u padu za 0,12 procenata, a E-mini fjučersi u indeksnoj korpi S&P 500 stagniraju.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, napredovao je za 0,37 odsto na 722,95 poena, predvođen rastom kineskih najlikvidnijih akcija koje su skočile za 1,67 procenata, zbog pojačanih kupovina investitora koji se nadaju porastu cena posle praznovanja Lunarne nove godine.

Kineske berze će od četvrtka, 11. februara, biti zatvorene nedelju dana.

Hongkoški indeks Hang Seng je povećao vrednost za 0,51 posto, a korejski Kospi za 0,27 procenata, pri čemu su akcije giganata koji proizvode čipove najviše profitirale nakon vesti o „Teslinoj“ kupovini bitkoina.

Japanski indeks Nikei je takođe zabeležio dobitak od 0,27 posto.

Indeksi NJujorške berze su u poneđeljak dostigli nov istorisjki rekord na zatvaranju, pri čemu je tehnološki Nasdak Kompozit porastao za skoro 1,0 odsto, a S&P 500 i Dau DŽons za oko 0,75 procenata.

Na volatilnijem tržištu kriptovaluta, bitkoin je prvi put premašio cenu od 47.000 dolara, što je rast od 20 procenata, nakon čega se stabiliovao neznatno ispod tog nivoa. Od jutros se, prema podacima sa platformi za trgovanje digitalnim novčićima, trguje na nivou od 47.044 dolara.

Na robnim berzama, cena nafte Brent je, prema poslednjim dostupnim podacima, ojačala za 0,59 odsto, na 60,92 dolara po b arelu, a američka WTI nafta je porasla za 0,55 procenata na 58,27 dolara za barel.

Povećana je i spot cena zlata za 0,37 posto, na 1.837 dolara za uncu, pošto je očekivani obiman američki paket ekonomskih podsticaja ojačao atraktivnost ovog plementiog metala kao imovine koja štiti od inflacije.

Takva očekivanja su pogodila dolarski indeks, koji je danas povećo gubitke posle prošlonedeljnog razočaravajućeg izveštaja o stanju na američkom tržištu rada. Dolar je u odnosu na korpu šest rivalskih valuta oslabio za 0,25 posto, na 90,728 poena, pokazuju najnoviji podaci sa tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar