U trendu

Cene akcija i nafte ponovo rastu, jača i dolar

BOSTON – Akcije na NJujorškoj berzi i cene nafte oporavile su se danas, a u usponu je i dolar prema korpi glavnih svetskih valuta.

Raspoloženje investitora se popravilo nakon vesti da sve manje Amerikanaca traži državnu naknadu za nezaposlenost i da je povećan trgovinski deficit SAD, što su pozitivni ekonomski podaci u svetlu rastućih slučajeva kovida, kao i usled nagoveštaja o smanjenju programa podsticaja Federalnih rezervi (FED), prenosi Rojters.

Broj Amerikanaca koji su prvi put podneli zahtev za naknadom za nezaposlenost pao je prošle sedmice na nedeljnom nivou za 14 hiljada, na 385.000 osoba, objavilo je danas Ministarstvo rada, dodajući da je i broj otpuštanja opao u julu na najniži nivo u nešto više od 21 godine, jer poslodavci čuvaju radnike zbog manjka radne snage na tržištu.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine je objavilo da je trgovinski deficit SAD-a skočio za 6,7 posto u junu na rekordno visok nivo od 75,7 milijardi dolara, pošto su kompanije pojačale uvoz kako bi obnovile zalihe i zadovoljile snažnu potrošačku tražnju.

Industrijski indeks Dau DŽons je porastao jutros po istočnoameričkom vremenu za 167,64 poena ili 0,48 posto, na 34.960,31 poena, indeks S&P 500 je ojačao za 16,11 bodova ili 0,37 procenata, na 4.418,77 bodova, a tehnološki Nasdak Kompozit za 61,63 poena ili 0,42 odsto, na 14.842,16 poena.

Potpredsednik FED-a Ričard Klarida, glavni arhitekta nove strategije američke centralne banke, izjavio je u sredu da smatra da bi uslovi za povećanje kamatnih stopa mogli da budu ispunjeni do kraja 2022. godine, što je podgrejalo očekivanja investitora da bi FED uskoro mogao da smanji i svoj program kupovine obveznica.

Sutra bi trebalo da bude objavljen izveštaj o broju zaposlenih u nepoljnoprivrednom sektoru u SAD, što je još jedan pokazatelj koji ima utcaj na politiku američke centralne banke.

Na tržištima valuta, dolar je sačuvao dobitke prema korpi rivala posle komentara Klaride, trgujući se na nivou od oko 92,282 poena, nakon što je noćas dostigao osmodnevni maksimum od 92,352 boda.

Cene nafte su takođe porasle usled zaoštravanja tenzija na Bliskom istoku, iako nova ograničenja kretanja koja zemlje uvode, kako bi zauzdale porast korona slučajeva, predstavljaju pretnju oporavku tražnje za gorivom.

Američka WTI nafta je ojačala 0,28 odsto na 68,34 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent se trguje za 70,55 dolara po barelu, što je porast od 0,24 procenta na dnevnom nivou.

Cena zlata na spot tržištu je potonula za 0,5 posto na 1.802,11 dolara za uncu, dok je na terminskom tržišu u SAD pala za 0,76 procenata na 1 796,80 dolara za uncu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.