U trendu

Cene nafte fluktuiraju danas između gubitaka i dobitaka

NJUJORK, 17. avgusta (Tanug) – Na svetskim tržištima nafte cene su se kretale danas cik-cak, prvo su padale da bi zatim krenule ulaznom putanjom nakon izveštaja američke Uprave za energetske informacije (EIA) o velikom padu zaliha sirove nafte u SAD od čak 7,1 milion barela u sedmici zaključno sa 12. avgustom.

Evropska nafta Brent je ojačala za 0,58 posto na 92,88 dolara za barel, dok je američka referentna nafta WTI skočila za 0,82 procenata na 87,24 dolara po barelu, prema podacima sa portala oilprice,com, koji uživo prati kretanje cena.

Cene „crnog zlata“ su ranije, na jutrošnjem trgovanju, potonule na sedmomesečni minimum pod uticajem medijskih izveštaja da napreduju američko-iranski razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma i da Evropska unija ocenjuje konstruktivnim odgovor Irana na predlog nuklearnog sporazuma.

To je podstaklo očekivanja da će se iranska nafta vratiti na tržište i podupreti pnudu, što je, zajedno sa neizvesnotima o rastu potražnje za naftom u Kini, ranije povuklo cene naniže.

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena i dalje procenjuje iranski odogovor vezano za sporazum koji je predložila EU, ali su zvaničnici sa obe strane Atlantika nagovestili da bi dogovor mogao da bude postignut nakon neuspešnog starta pre više od godinu dana.

Što se američkih zaliha tiče, IEA je takođe procenila da su količine benzina u skladištima smanjene prošle nedelje za 4,6 miliona barela, nakon pada od 5,0 miliona barela nedelju dana ranije.

Proizvodnja benzina u SAD je u proseku iznosila 10 miliona barela dnevno minule sedmice, naspram 10,2 miliona barela dnevno tokom prethodne nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.