U trendu

Cene nafte opale zbog „usijane“ inflacije u SAD

PEKING – Cene nafte su opale danas usled sve izraženije nervoze na tržištu da će Federalne rezerve (FED) agresivnije podići referentnu kamatu zbog „usijane“ američke inflacije, a investitori čekaju i ishod pregovora između SAD i Irana koji bi mogli da dovedu do povećanja globalne ponude „crnog zlata“.

Fjučersi evropske nafta Brent, odnosno ugovori o kupovini po dogovorenoj ceni za isporuku u narednim mesecima, oslabili su za 58 centi ili 0,6 posto, na 90,83 dolara za barel na azijskom trgovanju u 7:30 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je skliznula za 45 centi, odnosno za 0,5 odsto, na 89,43 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cene ova oba svetski referentna tipa nafte su na putu da zabeleže prvi sedmični gubitak nakon sedam uzastopnih nedelja rasta, tokom kojih su dostigle sedmogodišnji maksimum.

„Pokazatelji o inflaciji u SAD koji su objavljeni juče verovatno će pojačati pritisak na FED da agresivnije poveća kamatu. Ta očekivanja u izvesnoj meri pritiskaju cene nafte i širi kompleks robe“, kaže Voren Paterson, šef istraživanja za robna tržišta u holandskoj ING banci.

Dodaje da se, pored toga, čini da američko-iranski nuklearni pregovori napreduju, što je još jedan faktor koji utiče na povlačenje cene nafte. Dogovor o nastavku nuklearnog sporazuma mogao bi da dovede do ukidanja sankcija za iransku naftu i ublažavanja manjka globalne ponude.

Predsednik filijale FED-a u Sent Luisu, DŽejms Bulard, izjavio je da želi povećanje kamata za ceo procentualni poen do 1. jula, nakon što je objavljeno da je inflacija u SAD porasla u januaru na 7,5 posto međugodišnje, na najviši nivo u poslednjih 40 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar