U trendu

Cene nafte opet krenule uzbrdo

LONDON – Cene sirove nafte porasle su danas za preko 3,0 procenta, oporavljajući se od blagog zabeleženog nakog odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, odnosno grupe OPEK+, o postepenom povećanju proizvodnje do jula za nešto više od dva miliona barela dnevno.

Severnomorska nafta Brent ojačala je za 3,38 posto, na 64,86 dolara po barelu, dok je američka WTI porasla za 3,87 procenata, na 61,45 dolara za barel, na azijskom trgovanju do 8:40 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Raša tudej.

Grupa OPEK+ postigla je u četvrtak dogovor o ublažavanju ograničenja pumpanja, odnosno o povećanju prozivodnje za 350.000 barela dnevno u maju, za još 350.000 barela u junu, i za oko 400.000 barela u julu.

To znači da bi ograničenje proizvodnje „crnog zlata“, koje OPEK+ trenutno sprovodi, od maja bilo svedeno na količinu neznatno iznad 6,5 miliona barela na dan u odnosu na nešto manje od sedam miliona barela u aprilu.

Saudijska Arabija će takođe postepeno ublažavati svoje dobrovoljno smanjenje pumpanja i do kraja jula potpuno eliminisati tu meru kojom je, pored kvote o ograničenju utvrđene sporazumom OPEK+, svoju proizvodnju dodatno srezala za 1,0 miliona barela dnevno.

Ranije ove nedelje, tehnički komitet grupe OPEK+ smanjio je procenu globalnog rasta potražnje za naftom zbog pogoršanja situacije sa kovid epidenijom u Evropi, koja bi mogla da ograniči tražnju za letovima i putovanjima drugo leto zaredom.

Ovaj savez najvećih svetskih proizvođača nafte sada očekuje da će potražnja za „crnim zlatom“ porasti za 5,6 miliona barela dnevno ove godine, u odnosu na ranije procenjeni porast od 5,9 miliona barela na dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.