U trendu

Cene nafte pale zbog priprema Teksasa za nastavak prozvodnje

LONDON – Cene nafte su pale danas sa nedavnih najviših nivoa pošto energetske kompanije u Teksasu počinju s pripremama za ponovno pokretanje naftnih i gasnih postrojenja koja su bila zatvorena zbog snežne nepogode i talasa ledenog vremena.

Fjučersi severnomorske nafte Brent su pali za 1,16 dolara ili 1,8 posto, na 62,77 dolara po barelu, na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, dok su fjučersi američke WTI nafte potonuli za 1,42 dolara ili 2,4 procenta, na 59,10 dolara za barel, izveštava Rojters.

Prema proceni analitičara, zbog neuobičajeno hladnog vremena u Teksasu i ravničarskim državama SAD-a proizvodnja sirove nafte u tom regionu je pala za oko četiri miliona barela dnevno, a proizvodnja prirodnog gasa za 21 milijardu kubnih stopa (oko 5,95 miliona kubnih metara).

Zbog nestanka struje i izuzetno niskih temperatura, teksaške rafinerije su zaustavile pogone koji učestvuju sa oko jednom petinom u ukupnoj preradi nafte u zemlji.

Ipak, očekuje se da teksaški naftaši počnu danas s pripremama za ponovno pokretanje proizvodnje, jer se situacija sa snabdevanjem električnom energijom i vodom polako normalizuje, rekli su Rojtersovi izvori.

Britanska agencija primećuje da se današnji pad cena „crnog zlata“ dogodio uprkos činjenici da su zalihe sirove nafte u SAD potonule u sedmici do 12. februara, pre ledenog talasa, na najniži nivo od marta prošle godine. Zalije su pale za 7,3 miliona barela na 461,8 miliona barela, prema jučerašnjim podacima američke Uprave za energetske informacije.

Takođe, Sjedinjene Države su u četvrtak saopštile da su spremne da razgovaraju sa Iranom o povratku obe zemlje sporazumu iz 2015. godine, koji za cilj ima odustajanje Teherana od programa nuklearnog naoružanja.

Mada bi odmrzavanje odnosa između dve zemlje moglo da poveća izglede za ukidanje sankcija Iranu koje je uvela prethodna američka administracija, analitičari ipak ne očekuju da će uskoro biti ukinute i naftne sankcije SAD-a prema toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar