U trendu

Cene nafte poniru, pad oko 2,0 posto

LONDON – Cene nafte su potonule danas tokom volatilnog trgovanja jer trgovce brine rastući broj obolelih od delta soja kovid virusa, ali je očekivano dalje smanjenje američkih zaliha delom sprečilo još dublji pad „crnog zlata“.

Fjučersi sirove severnomorske nafte Brent pali su za 1,22 dolara ili 1,7 posto, na 71,67 dolara za barel na ranom popodnevnom trgovanju po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Američka WTI nafta je pojeftinila za 1,42 dolara ili 2,0 procenta, na 69,84 dolara po barelu.

Oba tipa nafte su tokom ranije trgovinske sesije ojačala za više od 60 centi.

Uprkos trenutnim fluktuacijama, cena Brenta je ove godine porasla za više od 40 pocenata.

Zabrinutost zbog širenja delta varijante virusa u Sjedinjenim Državama i Kini, najvećim potrošačima nafte, vrši pritisak na cene, a po mišljenju analitičara volatilnost na ovom tržištu će se verovatnoi zadržati i narednih nedelja.

Očekivani povratak iranske nafte na tržište takođe je imao negativan uticaj.

Novi iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je danas da će njegova vlada preduzeti korake za ukidanje „tiranskih“ sankcija koje su Sjedinjene Države uvele energetskom i bankarskom sektoru u Iranu, podseća Rojters.

Iran i šest vodećih svetskih sila od aprila pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma, pri čemu i iranski i zapadni zvaničnici izjavljuju da postoje znatna razmimoilaženja u stavovima.

Šesta runda indirektnih razgovora između Teherana i Vašingtona prekinuta je 20. juna, dva dana nakon što je Raisi izabran za predsednika. Učesnici u pregovorima za sada nisu objavili kada će oni biti nastavljeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.