U trendu

Cene nafte ponovo na uzlaznoj putanji

NJUJORK – Cene nafte su danas ponovo na uzlaznoj putanji nakon oštrog pada u utorak, jer na tržištu vlada zabrinutost zbog smanjenja proizvodnje u Rusiji, prekida isporuka iz Libije i nagoveštaja o padu zaliha u SAD.

Evropska nafta Brent za isporuku u narednom periodu (fjučers ugovori) trguje se, prema poslednjim podacima sa portala oilprice.com, po ceni od 107,8 dolara za barel, u porastu za 0,52 posto na dnevnom nivou, nakon pada za više od 5,0 posto u utorak, a cena američke WTI nafte je ojačala za 0,89 procenata na 103,5 dolara po barelu.

Ruska proizvodnja je u periodu od 1. do 19. aprila iznosila 10,11 miliona barela ekvivalenta nafte i kondenzata dnevno, što je za oko 8,2 procenta manje u odnosu na dnevni prosek u martu, izveštava „Blumberg“.

Cene nafte su dostigle prošlog meseca najviše nivoe od 2008. godine nakon pokretnja ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini i od tada beleže volatilno kretanje pošto investitori analiziraju efekte koje na tržište imaju odluke SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva o zabrani uvoza iz Rusije, kao i najavljeno puštanje u promet velikih količina „crnog zlata“ iz strateških rezervi nekoliko zemalja.

Poremećaj u isporukama, pri čemu je najnoviji izazvan protestima u Libiji, takođe su uticali na snažne oscilacije cena u proteklim nedeljama.

U međuvremenu, Američki institut za naftu, organizacija koju finansira naftna industrija, procenjuje da su zalihe sirove nafte u SAD pale prošle nedelje za oko 4,5 miliona barela, navodi njujorška agencija pozivajući se na izvore upoznate s podacima.

Ukoliko te cifre potvrde i zvanični državni podaci, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, to će biti najveći pad zaliha u skladištima širom SAD od početka februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar