U trendu

Cene nafte porasle od početka godine 10%, Brent košta 86$

NJUJORK – Evropska nafta Brent se trguje danas blizu najvišeg nivoa od 2014. godine, usled ograničene ponude i popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikron na ekonomije.

Cena fjučersa Brenta na Londonskoj berzi se drži oko nivoa od 86 dolara za barel, nakoj što je u petak zatvorila nedelju rasta, pošto su niske zimske temperature podigle potražnju za gorivima za grejanje, izveštava „Blumberg“.

Pored toga, na tržišra se vratila nervoza vezana za geopolitičku situaciju u svetu nakon što su jemenski Huti objavili da su izveli napad dronovima na Ujedinjene Arapske Emirate koji je izazvao eksploziju i požar na periferiji glavnog grada Abu Dabija, pri čemu su tri osobe poginule.

Nafta je u dosadašnjem toku 2021. godine ojačala za više od 10 odsto, delom zbog obustave proizvodnje u pojedinim zemljama grupe OPEK+, uključujući Libiju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je saopštila prošle nedelje da se ispostavilo da je globalna potrošnja snažnija nego što se očekivalo, i da tražnja „cveta“ jer kupci gledaju situaciju dalje od širenja omikrona.

„Postoji istinsko uverenje da će fizička potražnja nastaviti da premašuje ponudu. Jedan od glavnih faktora rasta na strani potražnje je hladna zima u Severnoj Americi. Jačanju tražnje doprineli su i blagi simptomi omikrona i nade da će uzlet broja zaraženih ujenjati“, rekao je Tamaš Varga, analitičar brokerske kuće PVM Ojl Asosijejts.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar