U trendu

Cene nafte se vratile na višegodišnji maksimum

NJUJORK/LONDON – Nafta je na putu da zabeleži devetu uzastopnu nedelju rasta, što je najduži period uspona cena na sedmičnom nivou od 2015. godine, jer su isporuke proizvođača iz OPEK+ grupe na tržište skromne, a zalihe sirove nafte u SAD opadaju.

Fjučersi američke WTI nafte za isporuku u decembru porasli su za 77 cent ili 0,9 posto, na 83,27 dolara po barelu na NJujorškoj berzi, i na putu su da ostvare dobitak od 2,0 procenta u odnosu na prošlu nedelju, prema podacima koje u realnom vremenu objavljuje portal oilprice.com.

Cena decembarskih fjučersa severnomorske nafte Brent ojačala je za 54 centa ili za pola procenta, na 85,08 dolara po barelu na evropskoj Interkontinentalnoj berzi u Londonu. NA nedeljnom nivou je u porastu za 0,7 procenata.

Predsednik SAD-a DŽo Bajden izjavio je četvrtak uveče da bi Amerikanci trebalo da očekuju visoke cene benzina i u narednoj godini jer članice Organizacije zemlaja izvoznica nafte i drugi strani proizvođači ne snabdevaju tržište dovoljnim količinama, preneo je „Blumberg“.

Zalihe u najvećem američkom čvorištu za skladištenje nafte su pale na nivoe koji su poslednji put viđeni kada su cene „crnog zlata“ bile 100 dolara za barel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar