U trendu

Cene nafte u padu deseti dan uzastopno

LONDON/NJUJORK – Cene nafte su danas nastavile da tonu, i na putu su da zabeleže najduži period kontinuiranog dnevnog slabljenja.

Cene naftnih fjučersa su u NJujorku pale 10. dan zaredom, nastavljajući dramatično srljanje koje je cenu “crnog zlata” oborio za više od 20 odsto u odnosu na početak oktobra, kada je bila na najvišem nivou za četiri godine, prenosi “Blumberg”.

Američka “laka” nafta (WTI) za decembarsku isporuku pojeftinila je na Njujorškoj merkantilnoj berzi za 1,07 dolara na 59,60 dolara. Cena WTI je u četvrtak pala za 1,6 odsto, i na putu je da ovu nedelju završi sa gubitkom od 5,6 odsto, što je peta uzastopna nedelja pada.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 81 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte “brent” za januarsku isporuku pala je za 93 centa na 69,72 dolara za barel u Londonu, što je najniži nivo u sedam meseci. “Brent” je na putu da ovu nedelju završi sa gubitkom od 4,2 odsto.

Najnovije pojeftinjenje dolazi uoči sastanka članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte, koje će ovog vikenda u Abu Dabiju raspravljati o potencijalnom smanjenju proizvodnje nafte u narednoj godini.

Do pada cena nafte je došlo i nakon odluke SAD da osam zemalja izuzme od zabrane uvoza iranske nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.