U trendu

Centar za demokratiju: Pravo na dostojanstven rad zadatak svi

BEOGRAD – Nevladina organizacija Fondacija Centar za demokratiju, danas je čestitala radnicima Svetski dan dostojanstvenog rada, uz poruku da je borba za pravo na dostojanstven rad zadatak svih.

Iz Centra ukazuju da je Srbija ratifikovala Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čime je preuzela obavezu poštovanja, zaštite i ostvarenja prava na dostojanstven rad, ali da podaci pokazuju da je većini građana uskraćeno pravo na dostojanstven rad u pogledu mogućnosti zapošljavanja, ostvarivanja prava na adekvatnu zaradu, prava na zaštitu u slučaju nezaposlenosti, kao i sigurnosti zaposlenja.

U saopštenju navode i da je Srbija među evropskim zemljama sa najvećom stopom nezadovoljenih potreba za poslom, a da je u 2020. broj nezaposlenih i podzaposlenih iznosio je 620.100.

Takođe, dodaju da više od 683.000 zaposlenih ima zarade sa kojima ne mogu da podmire troškove minimalne potrošačke korpe, dok više od 1,6 miliona ljudi nema dovoljno sredstava da priušti prosečnu potrošačku korpu.

Tvrde i da pravo na novčanu naknadu ne ostvaruje 93 odsto nezaposlenih koji su prijavljeni službi za zapošljavanje, dok onima koji je primaju nije dovoljna da “preskoče” prag siromaštva.

Centar se poziva i na podatke da samo troje od petoro zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, a da ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući, da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi.

Zato iz Centra za demokratiju poručuju da je borba za poštovanje radnih prava borba za očuvanje dostojanstva ličnosti, a da jedino solidarno društvo koje štiti socijalna prava zaposlenih i njihovih porodica, ima šanse za razvoj.

Dodaju da će Fondacija nastaviti da se bavi promocijom standarda dostojanstvenog rada kroz zalaganje za dobre zakone, efikasniju zaštitu radnih prava, ravnopravnost žena, za sprečavanje diskriminacije starijih radnika, Roma i drugih ranjivih, kao i za zapošljavanje mladih na kvalitetnim poslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.