U trendu

Češka će povući tužbu protiv poljskog rudnika lignita

VARŠAVA – Poljska i Češka će finalizovati sporazum u vezi sa poljskim rudnikom uglja Turov, a nakon njegovog potpisivanja Česi će povući tužbu protiv rudnika, objavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Miler.

„U ponedeljak je održan sastanak tima tokom kojeg je utvrđen okvir za sporazum između Poljske i Češke…Žalba treba da bude povučena nakon potpisivanja konačnog sporazuma“, napisao je Miler na Tviteru, prenosi Rojters.

Poljski zvaničnici su juče saopštili da se neće povinovati odluci Suda pravde EU, koji je naložio hitno zatvaranje tog rudnika uglja, jer bi to, kako su naveli, poljuljalo nacionalni energetski sistem i dovelo do otpuštanja više hiljada zaposlenih, izvestila je agencija AP.

Ministar za razvoj Jaroslav Govin je rekao da Poljska neće zatvoriti rudnik lignita u Turovu, na granici sa Nemačkom i Češkom, i da umesto toga preduzima „vrlo intenzivne diplomatske i pravne napore“ kako bi obezbedila nesmetan rad rudnika i priključenje na mrežu elektrane koja proizvodi oko 7,0 posto energije u zemlji.

Sud pravde EU je u petak naložio Poljskoj da odmah zaustavi rad rudnika, uvažavajući žalbe iz Praga da taj rudnik crpi podzemne vode sa češke teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.