Češka mora da vrati EU milione evra zbog sukoba interesa

PRAG – Evropska komisija utvrdila je da Češka mora da vrati stotine miliona kruna, jer se premijer Andrej Babiš nije dovoljno odvojio od kompanija koja su dobila sredstva, preneli su češki mediji.

Ovo bi moglo dovesti još jednog centralnoevropskog lidera u sukob s izvršnom vlašću Evropske unije i takođe naštetiti Agrofertu, velikom konglomeratu koji je Babiš gradio više od dve decenije pre nego što ga je prepustio poverilačkim fondovima 2017. godine, javlja Rojters.

Poverenički arangažman nije dovoljan da se izbegne potencijalni sukob interesa, navodi se u još uvek neobjavljenom konačnom izveštaju Komisije o tom pitanju i dodaje da je „Andrej Babiš i dalje krajnji vlasnik Agrofert holdinga, a od februara 2017. takođe i dva poverenička fonda koji direktno kontrolišu grupu i imaju direktan ekonomski interes od njegovog uspeha“.

Prema preliminarnim zaključcima revizije, koji su u medije procurili u junu, 451 milion kruna subvencija EU nepravilno je dodeljeno Agrofertu zbog sukoba interesa kao i drugih nepravilnosti.

Češki mediji navode da je konačna izveštaj Komisije potvrdio preliminarne zakljucke.

Evropska komisija saopštila je u petak da je rezultate revizije poslala češkim vlastima, ali da je njihov sadržaj poverljiv jer postupak revizije nije završen.

Kompanije u sklopu Agrofert grupe, jezgra Babišove imovine koju Forbs procenjuje na 3,5 milijardi dolara, bile su primaoci najvećih subvencija EU za sprovođenje poljoprivrednih i investicionih projekata u Češkoj, javlja Rojters.

Te kompanije od 2017. vode poverenički fondovi u sklopu dogovora koji je Babiš postigao sa češkim vlastima kako bi poslovanje bilo u skladu sa zakonom o sukobu interesa.

Portparol Agroferta rekao je da kompanija nije videla rezultate revizije Komisije.

Istraga EU bila je jedan od razloga koji je pokrenuo stotine hiljada Čeha da se okupe protiv Babiša u proleće i jesen ove godine, u najvećim protestima od kraja komunističke vladavine pre 30 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.