U trendu

Češka uvodi stepenasto ograničenje prihoda elektrana

PRAG – Češka planira da uvede stepenasto ograničenje prihoda od cena koje naplaćuju proizvođači struje prema vrsti elektrana, što bi budžetu donelo mnogo veći prihod iduće godine od do sada predviđenih 15 milijardi kruna (620,50 miliona dolara), izjavio je danas ministar finansija Zbinjek Stanjura.

Ministarstvo industrije je predložilo ograničenja u rasponu od 70 evra po megavat-satu (mWh) električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama do 230 evra za energiju proizvedenu u elektranama na lignit, prenosi Rojters.

Devedeset procenata prihoda koje kompanije ostvare iznad utvrđene gornje grranice uzeće vlada za finansiranje šeme kompenzacija za kupce opterećene cenama struje koje su naglo skočile od ruske invazije na Ukrajinu.

„Prema predlogu, to će doneti mnogo veći prihod (državi) od 15 milijardi kruna“, rekao je Stanjura novinarima.

Češki plan je zasnovan na sporazumu Evropske unije da se ograniče prihodi proizvođača električne energije na 180 evra po mWh, što državama članicama omogućava da prilagode ograničenje za neke pogone u zavisnosti od vrste goriva koje koriste i njihovih investicionih troškova.

Prihod iznad utvrđene gornje granice će, s druge strane, smanjiti profite energetskih firmi, a samim tim i prihode vlade od poreza na neočekivanju dobit, koji je donji dom parlamenta već odobrio, rekao je Stanjura.

Dodao je da je, sve u svemu, prognoza ministarstva o prikupljanju 100 milijardi kruna sledeće godine od poreza na ekstra dobit preduzeća i od ograničenja prihoda bila konzervativna i da bi konačni prilivi mogli da budu veći.

Procenjuje se da će ograničenjima prihoda i porezom na neočekivanu dobit najviše biti pogođen proizvođač električne energije u većinskom državnom vlasništvu, kompanija ČEZ.

Češki predlog za ograničenje prihoda ide dalje od sporazuma EU, budući da se predviđa da važi od 1. decembra ove godine do kraja 2023, dok sporazum EU važi samo do 30. juna 2023. godine.

Stanjura je odbacio primedbe privatnih investitora i nekih vladinih partnera na predloženi plan, rekavši da on ne predstavlja dvostruko oporezivanje i da je takođe prihvatljivo da ograničenje važi u celoj 2023.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.