U trendu

Češke banke zbog etičkog kodeksa odbijaju kredite vojnoj industriji

Češka vojna industrija ima velike teškoće u nastojanjima da poveća proizvodnju municije i oružja i pojača isporuke u Ukrajinu zbog problema da dobije kredite jer banke u toj zemlji zbog svog etičkog kodeksa ne kreditiraju izvoz i povećanje proizvodnje oružja.

Prepreke u finansiranju izvoza ima 70 odsto preduzeća udruženih u Asocijaciju odbrambene i bezbednosne industrije Češke, kazao je Češkoj televiziji predsednik te asocijacije Jirži Hinek.

Probleme nemaju samo manja preduzeća već i najveći češki proizvodjač municije STV Grup koja u Ukrajinu izvozi tenkove i municiju.

„Ne samo da nam banke ne daju kredite već nam onemogućavaju i uobičajeni platni promet. U trenutku kada plaćamo za robu nismo u stanju da efikasno realizujemo plaćanje u evrima u okviru Evropske unije ili zemalja NATO“, kazao je generalni direktor STV Grup David Hac.

Predsednik asocijacije odbrambene industrije Hinek krivi Evropsku komisiju jer je odbrambenu i duvansku industriju i organizovanje igara na sreću uvrstila u socijalno neodržive grane i banke su s tim uskladile svoje etičke kodekse.

„Jos 2005. godine smo svesno odustali od toga da finansiramo proizvodnju oružja i naš pristup se ni sada ne menja“, kazao je portparol banke ČSOB Patrik Madle a slične odredbe u etičkog kodeksu imaju i druge velike banke.

„Česka sporžitelna se rukovodi etičkim kodeksom koji ograničava mogućnosti finansiranja industrije oružja ali omogućava da se finansiraju specifične isporuke“, rekao je portparol te banke Filip Hrubi.

Direktor Hac kazao je da se sada njegova STV Grup koncentriše da proizvede u što kraćem roku što više municije i pošalje je u Ukrajinu a o dopunama za češku armiju razmišljaće kada završi rat.

„Mi u svojim planovima nismo računali na konvencionalni rat u Evropi. Gradili smo armiju koja će ići u misije. Bili su u Avganistanu, Maliju, zemljama bivše Jugoslavije. U raznim programima Ukrajini smo ponudili sada 40.000 komada municije kalibra 155 mm. Ako uz to dodamo ukupnu ponudu dakle artiljerijsku municiju, za tenkove, rakete GRAD radilo bi se o mnogo većem broju, oko 150.000 komada“, kazao je Hac u intervju za dnevnik Mlada fronta Dnes.

I češki predsednik Petr Pavel i premijer Petr Fijala spadaju u vatrene zagovornike da se poveća proizvodnja municije u Evropi i tako pomogne Ukrajini a ovih dana evropske fabrike municije obilazi i evrokomesar za unutrašnje tržište i industrije Tjeri Breton da proveri kako bi Evropska komisija mogla da pomogne da se zbog Ukrajine poveća ta proizvodnja.

„Takve fabrike imamo u 11 zemalja Evropske unije. Imam utisak da imamo kapacitete da povećamo proizvodnju municije, ne samo za pomoć Ukrajini već i za naše zemlje“, kazao je Breton češkom dnevniku Hospodaržske novini, posle obilaska STV Grup.

U Češkoj povećanje proizvodnje koči i nedostatak kvalifikovane radne snage ali to vlada pokušava da reši tako što bi zaposlila radnike iz Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.