U trendu

CG: Državi preti 16 mln evra štete zbog garancija za kredit

PODGORICA – Crnogorske vlasti su pokrenule prinudnu naplatu u šest firmi koje koriste kredite iz Abu Dabi fonda a ne otplaćuju dugove, čije ukupne obaveze sada iznose 19,2 miliona dolara, što je oko 16 miliona evra.

Tolika je i moguća šteta po državu, koja je dala garancije po tim kreditima, ukoliko Zaštitnik državnih imovinsko-pravnih interesa ne uspe da je umanji prinudnom naplatom, pokazuju podaci koje su “Vijesti” dobile od Investicionog razvojnog fonda (IRF).

Sredinom januara izabrano je novo rukovodstvo IRF-a, na čelu sa predsednikom odbora direktora Velizarom Kaluđerovićem i izvršnom direktorkom Irenom Radović, koji su skinuli oznaku tajnosti sa dokumenata o ovoj aferi u ovom državnom fondu.

Kredite nisu vraćali “Vektra Jakić” Dragana Brkovića, koja je sa kamatama dužna 3,81 milion dolara, zatim “IM Gradina” iz Rožaja Darmina Škrijelja koja duguje 3,66 miliona, “Eko-Per” iz Šavnika Ljuba Perišića sa dugom od 2,93 miliona, te “HM Durmitor” Vladimira Kujundžića i Save Grbovića koji duguje 2,43 miliona dolara.

Među dužnicima su i “Milkraft Leće” Dragana Burića sa iznosom od 3,23 miliona dolara i “Amanda” iz Tuzi Vaselja Ujkića, koja duguje 3,17 miliona dolara.

Ovim firmama su blokirani računi i stavljena zaloga na imovinu, ali je pitanje da li one uopšte posluju i da li založena imovina vredi preostali iznos duga, zbog čega je verovatno da će država pretrpeti značajnu višemilionsku štetu jer je žirant ovim firmama.

Specijalno državno tužilaštvo istražuje ovu aferu, a pre desetak dana su saslušali bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, bivšeg direktora IRF-a Zorana Vukčevića, kao i više vlasnika ili direktora ovih firmi.

Sumnja se u zloupotrebu službenog položaja, odnosno da su firme koje ne ispunjavaju uslove dobile kredite bez valjanog zaloga, čime im je omogućeno sticanje koristi na štetu države.

Kompanija “Vektra Jakić” je 2015. uzela tri miliona dolara, a vratila je ukupno 37 hiljada dolara, “Milkraft” je od iste sume vratio 448 hiljada, “Eko-Per” je od dva i po miliona vratio 119 hiljada, “HM Durmitor” od dva miliona 74 hiljade, a “IM Gradina” od dobijena tri miliona dolara nije vratila ni jedan cent.

Ove firme su kredite dobile od Ministarstva poljoprivrede u periodima od oktobra 2015. do juna 2017. godine, kada su ministri bili Petar Ivanović i Milutin Simović. Kompaniji “Amanda” kredit je odobrio IRF u septembru 2019. u iznosu od tri miliona dolara, od čega su oni vratili 121 hiljadu dolara, pišu „Vijesti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.