U trendu

CG: Željeznice nemaju novca da vrate dug, moraće država

PODGORICA – Crnogorska preduzeća Željeznička infrastruktura (ŽICG) i Željeznički prevoz (ŽPCG) ne mogu iz svojih poslovnih prihoda da otplaćuju dug po kreditima u ukupnom iznosu od oko 40,7 miliona evra, pa će te obaveze umesto njih morati da servisira država po osnovi datih državnih garancija.

To je za podgoričke „Vijesti“ izjavio Marko Zečević, direktor državne Uprave za željeznice, koja novcem iz državnog budzeta plaća rate za kredite ovih državnih firmi, Od ukupnog iznosa, stanje duga ŽICG-a prema međunarodnim zajmodavcima iznosi na početku marta 35 miliona evra za kredite za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture, a dug ŽPCG je oko 5,7 miliona evra.

„Po osnovu prispelih kreditnih obaveza prema mecjunarodnim institucijama, ŽICG je prošle godine platila 3,95 miliona evra, a novac je obezbeđen iz budžeta. Prema projekciji za ovu godinu, na osnovu dostavljenih amortizacionih planova međunarodnih kredita i plana povlačenja nepovučenog novca, ta sredstva su 4,2 miliona“, naveo je Zečević.

Precizira da je jedna rata duga ŽICG dospela na naplatu u februaru, a naredne dospevaju u martu, aprilu, septembru i oktobru.

„Evropskoj investicionoj banci je prošlog meseca plaćena rata od 360 hiljada evra, ovog meseca treba da platimo Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Čečkoj banci ukupno 1,61 milion evra. Do kraja godine za međunarodne kredite ostaje da se plati još 2,2 miliona evra“, objasnio je Zečević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.