U trendu

CG:Prosečna februarska plata 529 evra, manja nego u januaru

PODGORICA – Prosečna neto plata u Crnoj Gori iznosila je u februaru 2021. godine 529 evra i manja je nego u januaru za 0,2 odsto, dok je u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležila rast od 1,1 posto, objavila je Uprava za statistiku Monstat.

Prosečna februarska bruto zarada u Crnoj Gori iznosila je 790 evra, prenosi portal CdM.me.

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cene u februaru porasle za 0,5 odsto u odnosu prethodni mesec, onda je prosečna neto zarada zabeležila realan pad od 0,7 odsto.

Rast prosečne zarade bez poreza i doprinosa zabeležen je na mesečnom nivou u delatnostima: poslovanje sa nekretninama (2,7 odsto), obrazovanje (1,1%), državna uprava (1,0%), vađenje ruda i kamena (0,8%), umetnost zabava i rekreacija (0,5%), trgovina na veliko i trgovina na malo (0,3%), administrativne i pomoćne uslužne delatnosti (0,3%) i zdravstvena i socijalna zaštita (0,2%).

S druge strane, pad prosečne plate registrovan je u sektorima: stručne, naučne i tehničke delatnosti (7,1 odsto), snabdevanje električnom energijom (6,6%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (5,0%), građevinarstvo (2,9%), snabdevanje vodom, upravljanje otpadom (2,0%), usluge smeštaja i ishrane (1,6%), informisanje i komunikacije (1,6%), ostale uslužne delatnosti (1,1%), prerađivačka industrija (0,8%) i finansijske delatnosti i osiguranje (0,7%).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar