Cigarete poskupljuju od sledeće nedelje

Cigarete koje proizvodi niški „Filip Moris“ poskupeće od 26. decembra.

Poskupljenje će biti 10 dinara. To je iznos u koji je uračunata nova specifična akciza koja je uvećana za dva dinara, a na snazi je od nove godine, ali i proizvođačka cena koja će, po svemu sudeći, biti veća za 7,5 dinara.

Odluka o povećanju cena cigareta iz niške fabrike već je objavljena u Službenom glasniku.

Pre nekoliko dana upravo zbog usklađivanja specifičnih akciza poskupeo je „pal mal“ proizvođača “Britiš ameriken tabako.” Ostale marke cigareta uz ove vranjanske fabrike nisu poskupele, ali to ne znači da im cene neće biti povećane tokom januara, kada je uobičajeno vreme za usklađivanje akciza. Zato pušači mogu da očekuju nove cene i za cigarete iz rovinjske fabrike TDR, koju je BAT kupio.

Od prvog radnog dana naredne nedelje paklica „bond strit“ koštaće 210 dinara, „česterfild“(crveni) biće 230 dinara, a paklica „iva“ će se prodavati po 320 dinara. Za „LM“ će biti potrebno odvojiti od 210 do 230 dinara. Paklice „marlbora“ u zavisnosti od pakovanja i vrste koštaće od 260 do 310 dinara. „Drina“ će za nekoliko dana koštati 240 dinara, dok će za „filip moris“ biti potrebno 270 dinara.

Novi akcizni kalendar za cigarete , koji je danas pred poslanicima Skupštine Srbije, važiće od 2017. do 2020. godine. Usklađivanje akciza I dalje će se računati dva puta godišnje – u januaru i julu mesecu.

Po novom kalendaru specifična akciza je „teška” 1, 5 dinara i cenu paklice „opteretiće“ sa 64 dinara. Do sada je akciza iznosila dva dinara, a ovaj namet je po paklici iznosio 61,7 dinara, pišu „Večernje novosti“ u današnjem štampanom izdanju.

Uz specifičnu, cigarete imaju još jednu akcizu koja vredi 33 odsto vrednosti paklice, a treći namet na duvan je porez. Tako od paklice koja na kioscima košta 220 dinara država na akcize i porez uzme skoro 180 dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.