Cipras: Lopta je sada u dvorištu Evropske unije

Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je kasno sinoć, posle sastanka evrozone u Brisellu, da je sada “lopta u dvorištu evropskih vlasti” za pronalaženje dogovora ove nedelje kako bi Grčka izbegla bankrot.

“Imam osećaj da je sada lopta u dvorištu evropskih vlasti”, rekao je Cipras novinarima na kraju sastanka na kojem se raspravljalo o novim predlozima vlasti u Atini kreditorskim insititucijama – EU, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Cipras je rekao da je grčki osnovni kriterijum “socijalna pravda”. “Štitićemo plate i penzije i prosečnu porodicu”, istakao je grčki premijer.

“Naš predlog je prihvaćen kao osnova za pregovore koji će biti nastavljeni narednih dana”, dodao je Cipras, navodeći da Grčka “ne želi vremenski ograničeni sporazum, već potpuno i održivo rešenje uz ekonomski rast i sposobnost zemlje da ostane na svojim nogamama”.

Lideri država EU članica evrozone sinoć su u Briselu zaključili da su novi predlozi vlade u Atini “pozitivan korak napred” ka reševanju grčke krize i danas će ministri finansija evrozone utvrditi konačnu ocenu koju treba da potvrde šefovi država ili vlada EU u četvrtak.

To je po završetku sastanka lidera evrozone saopštio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je rekao da je “uveren da se predlozima koje je grčka vlada danas iznela, može doći do rešenja za sprečavanje haotičnog i nekontrolisanog izlaska Grčke iz evrozone”.

(Beta)

Ostavite komentar