U trendu

Cipras: Železnički koridor od Soluna do Beograda

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je danas da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem počeo razgovor o izgradnji železničkog koridora od Soluna do Beograda.

Cipras je na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu kazao da je dogovoreno da se formira savet koji će se baviti saradnjom Srbije i Grčke, a čije se prvo zasedanje očekuje na proleće u Solunu.

„Verujem da ekonomski, politički i verski odnosi mogu biti temelj nove ekonomske arhitekture na Balkanu. Vizija te arhitekture treba da doprinese boljem standardu ljudi i da produbi privrednu saradnju“, rekao je Cipras.

Dodao je da Srbija i Grčka dele zajedničke vrednosti, ocenivši da su te dve zemlje trenutno glavne karike ekonomske saradnje na Balkanu.

„Verujem da su nam mogućnosti veće od svega što smo do sada postigli“, rekao je Cipras i naglasio da postoji prostor za veću saradnju u energetici, transportu, gradjevinarstvu, finansijskom sektoru i preradjivačkoj industriji.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević istakao je da Srbija grčkim privrednicima osim podsticaja za investicije nudi i slobodne zone za poslovanje u kojima se ne plaća carina na uvezenu opremu i repromaterijal.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku ima 167 preduzeća spremnih za privatizaciju, medju kojima je 11 banja, Rudarsko-topioničarski basen „Bor“, Luka „Novi Sad“, Azotara i druge.

„Srbija je zemlja puna prilika i mogućnosti“, rekao je Knežević.

Predsednik Privredne komore Marko Čadež kazao je od poslednjeg grčko-srpskog foruma od pre dva meseca do danas sklopljeno 20 ugovora izmedju privrednika dve zemlje.

Sporazum o saradnji u oblasti mesa i suhomesnatih proizvoda danas su potpisale srpska firma „Karneks“ i grčka kompanija „Creta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.