U trendu

CKG: Novi talas epidemije uticao na pad proizvodnje i maloprodaje u Kini

Najnoviji podaci o ekonomskim kretanjima u Kini pokazuju koliko je ozbiljno epidemija kovida 19 pogodila industrijski i uslužni sektor u zemlji, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Industrijska proizvodnja je u aprilu opala za 2,9 odsto u odnosu na godinu ranije, nakon povećanja od pet odsto u martu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Aprilska maloprodaja je u međuvremenu opala za 11,1 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja najveći pad od marta 2020. godine, i dodatno je smanjena nakon pada od 3,5 odsto prethodnog meseca, navodi NBS.

Od marta, novi talas kovida 19 koji se širi Kinom usporio je poslovne aktivnosti i proizvodnju, s obzirom da su severoistočna provincija Đilin i veliki gradovi, uključujući Šangaj i Peking, primenili različite stepene „zatvorenog upravljanja“.

Podaci NBS pokazuju da je aprilska industrijska proizvodnja oko delte reke Jangce, koja obuhvata Šangaj, i na severoistoku Kine opala za 14,1 odnosno 16,9 odsto na godišnjem nivou. Maloprodaja u oba regiona pala je za preko 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Zavoda za statistiku, proizvodnja i prodaja automobila najviše su smanjene u aprilu, u poređenju sa drugim sektorima. Proizvodnja je smanjena za 31,8 odsto na godišnjem nivou, sa 435.000 proizvedenih vozila manje. Maloprodaja je takođe pala za 31,6 odsto u odnosu na april 2021.

Mere protiv kovida-19 ozbiljno su uticala i na ugostiteljski sektor, pri čemu su prihodi u aprilu pali za 22,7 odsto na godišnjem nivou, saopštio je NBS.

Stopa nezaposlenosti u zemlji porasla je u aprilu za 0,3 procentna poena, na 6,1 odsto, prema podacima NBS, iznad cilja za 2022. od ispod 5,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar