U trendu

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta spore se oko izveštaja o sindikalnim pravima u RGZ

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije složili su se danas samo oko jedne tačke dnevnog reda od 19, a to je da treba uraditi strategiju razvoja ekonomije od 2020. godine do 2050, a najviše sporenja izazvao je izveštaj o kršenju sindikalnih prava u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) i zahtev za ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da je „na sednici SES-a vladalo ljubazno nerazumevanje oko ključnih stvari koje su bile na dnevnom redu“.

„Izveštaj komisije koja je formirana da utvrdi da li su se kršila prava radnika RGZ koji su učestvovali u protestu početkom godine je školski primer kako se oni pišu, a da se ne donese zaključak“, rekao je Stojiljković i precizirao da će ga koristiti na fakultetu za izučavanje kako se izbegava donošenje odluka.

Radnici RGZ početkom godine štrajkovali su zbog naglog povećanja obima poslova i načina obračuna plata, a prekinuli su ga potpisivanjem sporazuma koji je prihvatila i Vlada Srbije i koji predvidja da zbog toga neće biti kažnjavani.

Stojiljković je rekao da je „taj papir pun praznina i da nije navedeno ništa o razlozima kršenja sporazuma, kažnjavanju i premeštanju radnika“.

Istakao je da je nezadovoljan i zbog toga što je Vlada opet odbila zahtev sindikata da se obezbedi četiri miliona evra godišnje za ukidanje kaznenih poena za 43.000 ljudi koji su otišli u prevremenu penziju, ne svojom voljom, već zbog stečaja firmi, „a obezbedjena je pomoć za oko 100 miliona evra za gradjane koji su podigli kredite u švajcarcima“.

On je upitao „da li će se odluka o kaznenim poenima promeniti ako se zaključi da je potrebno zbog izbora“.
 
Nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prema njegovim rečima, nije poslalo svoje predstavnike na sednicu SES-a da obrazloži Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju zbog čega nije ni razmatran, a uprkos tome Ministarstvo ga je prosledilo Vladi.

„Stručna javnost koja je imala prilike da vidi predloženi zakon rekla je da je ‘biser’ to što predvidja praksu studenata od prve godine tako što će 50 odsto časova provesti u neindetifikovanim institucijama“, rekao je Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da je Komisija za ispitivanje sindikalnih prava u RGZ osnovana da se ne bi rešio problem kažnjavanja radnika, premeštanjem na druga radna mesta, udaljena do 50 kilometara od mesta stanovanja ili da li se s razlogom privode na saslušanje u policiju.

„Vlada je ostala nema na kažnjavanje 79 radnika koji su zbog štrajka premešteni na radna mesta, udaljena 40-50 kilometara od mesta stanovanja“, rekao je Orbović.

On je kazao da je sindikat nezadovoljan i što neka ministarstva nisu prihvatila obavezu potpisivanja kolektivnog ugovora u komunalnim službama sa obrazloženjem da bi to opteretilo privatne firme.

Orbović je kazao da je to neprihvatljivo kada se zna da u Srbiji ima ozbiljnih svetskih firmi u kojima je potpisan kolektivni ugovor.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević rekao je da kazneni poeni za ljude koji su otišli u prevremenu penziju protiv svoje volje ne mogu da se ukinu jer su oni dobili otpremnine kada su odlazili iz firme, a drugi razlog je što bi to omogućilo i drugima da odlaze u prevremenu penziju i istovremeno rade.

Djordjević je rekao da nije bilo pritiska na Komisiju koja je ispitivala stanje sindikalnih prava u RGZ i da je izveštaj dostavljen resornom ministarstvu i da će se „neke stvari ispraviti“.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da su poslodavci nezadovoljni jer već duže vreme traže da se smanje porezi i doprinosi, ako ne direktno, bar preko parafiskalnih nameta ili cena usluga.

„Privreda ima opterećenja koja nisu primerena pa čak i cene komunalnih usluga nisu iste za privredu i gradjane, a pre izvesnog vremena ispitivanjem je utvrdjeno da samo dve opštine u Srbiji ne prave razliku u cenama izmedju gradjana i privrede“ rekao je Atanacković.

Dodao je da privrednici od Vlade traže i da se pojača borba protiv rada na crno koji smanjuje konkurentnost onih koji legalno zapošljavaju radnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.