U trendu

CMG: Huaveji ostvario veliki profit u 2021. uprkos američkim sankcijama

Kineski telekomunikacioni gigant Huaveji (Huawei) objavio je da je ostvario rekordan rast profita za 76 odsto 2021. godine, iako je prihod po prvi put pao od 2009, prenele je Kineska medijska grupa (CMG).

Čisti profit kompanije Huaveji dostigao je 113,7 milijardi juana (oko 17,85 milijardi američkih dolara) prošle godine, dok je ukupan prihod pao za 28,5 odsto i iznosio 636,8 milijardi juana zbog američkih sankcija i pritiska pandemije.

„Premda je prihod pao, Huaveji ima jaču sposobnost za ostvarenje profita i protoka novca, kao i za rešavanje neizvesnosti“, rekla je glavna finansijska direktorka Meng Vandžou.

Prema njenim rečima, Huaveji se suočava sa izazovom prekida lanca snabdevanja zbog nekoliko runda američkih sankcija, što prestavlja veliki pritisak u proizvodnji pametnih telefona i ličnih kompjutera, i uzrokovalo je pad Prihoda.

„Istovremeno, ne postoji velika potražnja, nakon što je Kina završila izgradnju 5G infrastrukture do kraja 2020. godine“, dodala je Meng.

Dodala je i da je kao druge kompanije, Huaveji takodje pod pritiskom pandemije.

„Poslovanje kompanije je u skladu sa očekivanjima“, naveo je predsedavajući kompanije Guo Ping.

On je kazao da će Huaveji neprekidno povećati ulaganja u ponovnu izgradnju osnovne strukture i softvera, radi dugoročne konkurentnosti.

Dodao je i da je Huaveji uložio 142,7 milijardi juana u istraživanje i razvoj 2021. godine, što je 22,4 odsto ukupnog prihoda prošle godine.

Guo je ponovio da Huaveji neće proizvoditi automobile, ali će raditi na softverskoj podršci proizvodjača automobila.

Huaveji je 2021. godine pokrenuo saradnju u oblasti automobila na nove izvore energije sa desetak proizvodjača automobila, uključujući Mercedes-Benz i Grupaciju BAIC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar