U trendu

CMG: Kina smanjila donju stopu za stambene kredite kako bi podstakla sektor nekretnina

Kineski finansijski regulatori najavili su da će smanjiti donju granicu kamatne stope na stambeni kredit na osnovu odgovarajućeg roka primarne stope zajma, za kupce koji su prvi put kupili nekretnine, kako bi podržali potražnju za stanovanjem i zdrav razvoj sektora nekretnina, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Najniža hipotekarna stopa za ovake kupce je smanjena 20 baznih poena ispod odgovarajućih tenora primarne stope zajma, a minimalna hipotekarna stopa za one koji nisu prvi put kupci ostaje nepromenjena, navodi se u zajedničkom saopštenju Narodne banke Kine i Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Jednogodišnja Primarna stopa zajma je iznosila 3,70 odsto, a petogodišnja je iznosila 4,60 odsto, prema mesečnom fiksiranju Narodne banke Kine u aprilu, podsetila je CMG.

Centralna banka je u saopštenju ponovila da je „stambeni prostor za stanovanje, a ne za spekulaciju“.

„Smanjenje je uradjeno tako da podstakne potražnju, u skladu sa pozivom ‘promovisanje stabilnog i zdravog razvoja tržišta nekretnina’, koji je pomenut na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 29. aprila“, rekao je glavni analitičar kompanije „Džungtai sekjuritis“ Jang Čang, objavio je Sekuritis tajms, prenela je CMG.

Jang je takodje istakao da je smanjenje namenjeno samo kupcima koji prvi put kupuju nekretninu, čime se izbegava mogućnost spekulacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar