U trendu

CMG: Kineske kompanija nastavljaju da dominiraju listom Fortune Global 500

Kineske firme nastavile su da dominiraju i ovogodišnjom listom Fortune Global 500.

Na listi, objavljenoj 2. avgusta našle su se 142 kineske kompanije, čime je Kina petu godinu zaredom iznad SAD po broju kompanija plasiranih na listi, piše Kineska medijska grupa (CMG).Američki trgovinski lanac Volmart nalazi se na čelu liste, a iza njega je Saudijski naftni gigant Aramco zahvaljujući skoku cena energenata u svetu.

Među prvih deset rangiranih su se našle kineska elektroprivredna korporacija Stejt grid (na 3. mestu), Kineska nacionalna naftna korporacija (na 5. mestu) i kineska naftna kompanija Sinopek (na 6. mestu). 

Vredno je istaći da se na listi našlo čak devet kineskih kompanija u oblasti auto-industrije. BYD i kompanija Contemporary Amperex Technology su se plasirali među 300 najjačih kompanija zahvaljujući tehnološkim inovacijama i prodorima ostvarenim u sferi vozila sa pogonom na nove izvore energije.

Kad su prihodi u pitanju, 500 kompanija na listi je prošle godine ostvarilo ukupan prihod od 41 hiljadu milijardi (biliona) dolara, što je činilo više od jedne trećine svetskog BDP-a i predstavljalo rast za 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, njihovi kumulativni profiti su pali za 6,5 odsto pod uticajem nepovoljne ekonomske situacije širom planete, dodaje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar