CMG: Otvorena Kina daje energiju za oporavak svetske ekonomije

Govori kineskog predsednika Si Djinpinga u mnogim važnim prilikama u zemlji i inostranstvu ove godine pokazuju da se Kina, koja ubrzava izgradnju novog razvojnog obrasca, kreće ka širem i dubljem otvaranju prema spoljnom svetu i podstiče sve zemlje da se otvore da bi se postigao zajednički razvoj, navela je u komentaru Kineska medijska grupa (CMG).

„Neka kinesko tržište postane svetsko tržište“ je najdirektnija prilika koju otvorena Kina donosi svetu, istakla je CMG.

Dodaje se da se potencijal kineskog tržišta sa 1,4 milijarde stanovnika neprestano podstiče, stvarajući veću potražnju u zemljama širom sveta.

„Sve većim otvaranjem Kina prelazi na viši nivo. U procesu izgradnje visokokvalitetnog ‘Pojasa i puta’ i promovisanja potpisivanja regionalnih sveobuhvatnih sporazuma o ekonomskom partnerstvu, Kina je aktivno učestvovala u formulisanju globalnih ekonomskih i trgovinskih pravila i poboljšala mehanizme globalnog ekonomskog upravljanja, što odražava odgovornost druge najveće svetske ekonomije“, ukazuje CMG.

Kako je navedeno, na nedavnoj ekonomskoj radnoj konferenciji CK KPK-a jasno je zatraženo da uspostavljanje novog razvojnog obrasca treba da bude prvi stabilan korak 2021. godine i naglašeni su napori na stvaranju tržišno orijentisanog, legalizovanog i medjunarodnog poslovnog okruženja. Takodje, razmotreno je pridruživanje Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu.

„To u potpunosti pokazuje da kineska konstrukcija novog razvojnog obrasca ni u kom slučaju nije zatvoreni domaći pojedinačni ciklus, već otvoreni i medjusobno jačajući domaći i medjunarodni dvostruki ciklus“, istakla je CMG.

Od 1. januara 2021. Kina će primenjivati privremenu uvoznu carinsku stopu za 883 proizvoda koja je niža od carinske stope najviše favorizovanih država.

Očekuje se da će u narednih 10 godina kineski kumulativni uvoz proizvoda premašiti 22 triliona američkih dolara.

„Kina koja će uskoro ući u novu fazu razvoja pružiće novu energiju oporavku svetske ekonomije i ulagaće neprekidne napore za izgradnju otvorene svetske ekonomije“, ocenjuje CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.