U trendu

CNN: Hodočasnici u Meku mogu i brzim vozom koji juri kroz pustinju 300 km/h

RIJAD 31. marta (Tanjug) – U dalekoj prošlosti muslimanski hodočasnici su u sveti grad Meku dolazili peške, a sada tamo mogu da stignu brzim vozom koji oko 50 puta dnevno prolazi kroz vrelu pustinju Saudijske Arabije, postižući brzine do 300 kilometara na čas i prevozeći hodočasnike i druge putnike.

Vozovi, među prvih 10 najbržih na svetu, samo su početak železničke mreže za koju se očekuje da će se proširiti po celoj zemlji, jer Rijad ulaže milijarde u infrastrukturu kako bi se podstakao turizam i diverzifikovali prihodi koji uglavnom dolaze od prodaje nafte, što je sve deo transformacije Saudijske Arabije za život u 21. veku, prenosi CNN.

Iz Džede, drugog po veličini grada u zemlji, hodočasnici i turisti sada mogu da se prebace sa terminala za dolaske Međunarodnog aerodroma Kralj Abdulaziz do blistave, moderne stanice na kojoj električni ekspresni vozovi jure širom zemlje.

Iako samo muslimani mogu da posete Meku, svi putnici mogu da uživaju u ovim novim Haramain brzim vozovima na liniji dugoj 450 kilometara koja se proteže duž dela saudijske obale Crvenog mora.

Haramain na arapskom znači „dva svetilišta“, nazvana po svetim gradovima Meki i Medini koji se nalaze na suprotnim krajevima linije.

Otvoren 2018. godine, Haramain takođe povezuje aerodrom u Džedi, DŽeda Al-Sulejmani (u blizini centra grada) i Ekonomski grad kralja Abdula oko 100 kilometara od DŽede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.