U trendu

Crna Gora ima dobre pretpostavke za digitalnu transformaciju

PODGORICA – Dobre pretpostavke koje ima Crna Gora idu u prilog uspešne digitalne transformacije svih segmenata crnogorskog društa, zaključak je učesnika panela “Digitalna transformacija – Koliko nam je stalo?”, koji su organizovali Privredna komora Crne Gore i Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM).

Zoran Stanišić, direktor Sektora za tehniku u kompaniji M:tel, ocenio je na panelu održanom u okviru Infofesta, da je stanje na polju informaciono telekomunikacione infrastrukture u Crnoj Gori dobro i da zakonodavstvo u toj oblasti prati savremene trendove.

On je, međutim, primetio da ograničenja postoje u pratećim podzakonskim aktima, koji preciznije definišu odredbe zakona, a koji često ne prate promene, navodi se u saopštenju AMM-a.

Kao primer je naveo podzakonski akt koji ograničava izgradnju telekomunikacione infrastrukture zbog propisa koji su nastali na osnovu ranije realnog stanja da su na nekom mestu postavljene bakarne žice, iako su one odavno zamenjene koaksijalnim, a danas i optičkim vlaknima.

Načelnik odeljenja za integralni zdravstveni informacioni sistem u Ministarstvu zdravlja, Stevan LJumović, smatra da je država još u prethodnom periodu jako dobro postavila pravni i normativni okvir, ali da barijeru predstavlja puna primena propisa, jer zakonska regulativa ima razna tumačenja.

Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja AD, upitan da li crnogorski privrednici shvataju neminovnost izmene poslovnih procesa koje sa sobom nosi digitalna transformacija i u kojoj meri implementiraju nove modele poslovanja, odgovorio je da sve zavisi od pojedinca i njegove želje da posluje po principima savremene digitalne ekonomije.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu, Božo Krstajić, izneo je mišljenje da reforma školstva, nažalost, nije donela željene preduslove sa aspekta ICT-a.

„U osnovnim školama vratili smo se na pozicije od pre deset godina. Potreba za ICT kadrom je enormno veća od mogućnosti koje naš sistem školstva može da produkuje, gledajući kvantitativno“, naveo je on.

Krstajić je, ipak, dodao da je prednost crnogorskog obrazovnog sistema u njegovoj veličini, jer se manji sistem brže prilagođava promenama i potrebama savremenog tržišta rada, prema saopštenju AMM-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.