U trendu

Crna Gora menja program ekonomskog državljanstva

PODGORICA – Vlada Crne Gore planira da izmenom programa ekonomskog državljanstva, omogući visokokvalifikovanom kadru, naročito u oblastima nauke i tehnologije, da dođe do crnogorskog državljanstva, izjavio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije, koji je započela Vlada bivšeg premijera Duška Markovića, startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodeljeno do 2.000 pasoša.

Do crnogorskog pasoša može se doći ulaganjem u neki od projekata u oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede, ali do danas nije bilo zainteresovanih kandidata da ulažu u prerađivačku industriju i poljoprivredu, već isključivo u turizam.

Prethodna Vlada je na listu razvojnih projekta iz oblasti turizma, za koje se može dobiti „zlatni pasoš“, do sada uvrstila ukupno 15 projekata. Investitori mogu biti i domaće firme, po određenim uslovima i za minimalno ulaganje na sjeveru, centralnom dijelu, Podgorici i na jugu države.

„Premijer Zdravko Krivokapić je iskazao nameru ove Vlade da promeni program ekonomskog državljanstva u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar. U tom kontekstu, napravićemo analizu postojećeg programa ekonomskog državljanstva i raditi na modifikovanju postojećeg modela kako bi se na adekvatan način valorizovali naši resursi i stvorile pretpostavke za održiviji razvoj“, kazao je Milatović za podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.